Mravi
Shutterstock
Mravi

Shutterstock

Mravi, Foto: Shutterstock

Ovaj fosil mrava dao je naučnicima mogućnost da utvrde kako je insekt predator, rođak današnjih mrava, opstajao na planeti 20 miliona godina, a onda nestao, objavljeno je u naučnom radu Instituta za tehnologiju Nju Džerzija, a prenosi "Sputnjik".

- Od kada su prvi primerci ovakvih mrava nađeni pre stotinak godina, bila je misterija zašto je ova izumrla životinja toliko različita od današnjih mrava - rekao je Filip Barden, vođa istraživačkog tima koji je proučavao ostatke mrava iz pakla, prenosi Ju-Es-Ej tudej.

Preporučujemo:

- Ovaj fosil otkriva mehanizam iza onoga što možemo nazvati evolucionim eksperimentom i iako smo videli mnogo takvih eksperimenata, ipak nismo imali jasnu sliku o putevima koji su do njih vodili - rekao je Barden.

U istraživanju su, pored naučnika iz Amerike, učestvovale i njihove kolege iz Kine i Francuske. Naučnici su utvrdili da fosil sadrži ne samo ostatke mrava, već i njegove poslednje žrtve, jedne vrste bubašvabe.

To je naučnicima omogućilo da otkriju važan mehanizam po kom se davni mravi-predatori razlikuju od sadašnjih rođaka. Naime, "mrav iz pakla" mogao je da pomera donju vilicu gore-dole, za razliku od današnjih mrava, koji je pomeraju levo-desno.

- Čak 99 odsto živih vrsta koje su nekada postojale na Zemlji je izumrlo. Kako prolazimo kroz šesto masovno izumiranje u istoriji planete, veoma je važno da razumemo šta je to što dovodi do izumiranja nekih vrsta, dok druge uspevaju da prežive. Tako su i fosili insekata podsetnik da nešto što je sveprisutno i nama blisko, kao što su mravi, može da izumre - kaže Barden.

Pročitajte još: