religija, molitva, vera, ikona, kandilo
Alo.rs/V.Đ.
religija, molitva, vera, ikona, kandilo

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Naučnici su došli do saznanja da su se studenti koji su pratili ovakve programe okretali religiji, čak iako su pre toga bili ateisti ili su imali nejasan odnos prema veri.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 127 mladih, pokazalo je da su za sve “krivi” prikazi predivne prirode koju su studenti dovodili u vezu sa bogom i teorijama o postanku sveta.

Ispitanici su odgovarali na pitanja o religioznosti i verovanju u natprirodno, a zatim su gledali video-snimke u trajanju od svega pet minuta. Prvi je bio deo iz Bi-Bi-Sijeve serije “Planeta Zemlja”, koji je prikazivao čarobne predele, dok je drugi uključivao komične snimke iz serijala “Hod po divljoj strani”, a treći sasvim neutralni snimak vesti. Posle toga, ispitanici su odgovarali na pitanja o nauci, kada se došlo do zanimljivih saznanja.

Ispostavilo se da su religiozni studenti posle gledanja prvog snimka postali još religiozniji, a ni ateisti nisu ostali indiferentni, iako se nisu deklarativno izjašnjavali da su počeli da veruju u boga, ali su odjednom više podržavali teorije evolucije koje naglašavaju red umesto onih o faktoru slučajnosti u univerzumu.