Pećina
Alo!/ Dejan Briza
Pećina

Alo!/ Dejan Briza

Pećina, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Doskoro su stručnjaci mislili da su te škrabotine u pećini najobičniji grafiti, a zapravo su, dodaje se, delo meštana koji su verovali da se u toj pećini nalazi prolaz u podzemni svet.

Pročitajte još:

Te "škrabotine" su, objašnjavaju naučnici, očigledan pokušaj da se đavoli, veštice i drugi zli stanari podzemnog sveta spreče da dođu u svet živih, prenosi Independent.

"Te oznake su ili služile da zadrže nešto unutra ili napolju", rekao je Pol Bejker, direktor muzeja Kresvel krags.

Preporučujemo i ovo:

"Mislim da je u nekom periodu ova rupa bila okrivljena ili povezana sa nizom događaja, poput raznih bolesti ili propadanja useva, do tačke u kojoj su se nadali da će ih oznake zaštititi", dodao je Bejker.

Ovakvi riitualni simboli nisu neuobičajeni u Britaniji. Većina ih je pronađena na ulazima, uključujući i pragove, prozore u crkvama. Čak 57 ih je nađeno u pećini u Somersetu.

"Očigledno je da su smatrali da je sve što je unutra bilo toliko moćno da su morali da se vraćaju i pišu još oznaka", rekao je Bejker za Dejli telegraf.

Među mnogim oznakama mogu da se razaznaju dva ukrštena slova "V". Kako objašnjavaju naučnici, to znači "nevinost devica", molitvu Mariji za pomoć od zlih duhova.

Kada su i drugi stručnjaci došli do ove pećine kako bi analizirali simbole, pronašli su još stotine oznaka na zidovima, plafonima i pukotinama, uključujući dijagonalne linije, kutije i lavirinte za koje se verovalo da su sposobne da uhvate demone.

"Bilo je to kao nešto iz filma 'Isijavanje'", rekao je Bejker.

Iako je nejasno od kada svi natpisi potiču, smatra se da datiraju od 14. do 18. veka.

"Ljudi su možda mislili da je velika rupa neka vrsta vrata u podzemni svet čak i demonskog zatvora, ali su svakako bili zabrinuti zbog toga šta bi moglo odatle da izađe", rekao je Džon Čarlsvort, turistički vodič. Kaže i da se po njima može videti šta je plašilo ljude koji su u to vreme živeli.

"Ove oznake su vrsta narodne magije, a rupa u zemlji možda je predstavljala neku vrstu Pandorine kutije. Tragovi veštica su vidljivi i danas, a biti prisutan u vreme njihovog otkrivanja je zaista značajno za mene i nešto što nikad neću zaboraviti", dodao je Čarlsvort.