Jaguar
Youtube /Print scren
Jaguar

Youtube /Print scren

Jaguar, Foto: Youtube /Print scren

Neki su opsednuti njegovom sposobnošću da stvari vidi kristalno jasno (čak i u najvećem mraku), a neki ga (kao uostalom i sve mačke) povezuju i sa odličnom intuicijom koja nam može sačuvati život u nezgodnim trenucima. 

U Majanskom verovanju da je put Sunca preko neba (tokom dana) i Meseca (u toku noći) zapravo slika čovekovog beskrajnog putovanja (unutrašnjeg napretka) i transformacije koja je na tom putu neophodna.

Tako je pozicija koju Sunce zauzima u podne poređena sa orlovim letom koji dostiže svoj vrhunac da bi se već sledećeg trenutka polako spuštao ispod horizonta. Kako dan odmiče tako i čovek polako ulazi u fazu kada smiruje svoje aktivnosti i postaje spreman da se, na duhovnom nivou, uhvati u koštac sa izazovima koje krije noć.

Jaguar

Youtube /Print scren

Jaguar, Foto: Youtube /Print scren

Čitava zemlja je u njegovoj vlasti, a samim tim i sve životinje koje tom istom zemljom hodaju. Sva snaga skrivena u planinama koja ima moć da ih pokreće i transformiše je ista ona koju ne možemo zapaziti golim okom.

Ipak, važno je naglasiti da sa ovim simbolom treba postupati prilično oprezno. Kao i većina drugih životinjskih totema, i Jaguar se može "pohvaliti" svojom dualnošću, odnosno dvojakom prirodom – on je simbol života, plodnosti, moći, zaštite ali, s druge strane u sebi nosi i dobru dozu okrutnosti i surovosti.

Maje su to odlično znale, i zato u njihovoj kulturi (osim vrhovnog Jaguara) postoji i čitav niz drugih božanstava koji su u direktnoj vezi sa ovom moćnom životinjom.

Svako od njih ima svoju specifičnu nadležnost, ali ono što ih spaja jeste upravo gore pomenuta veza između materijalnog i duhovnog, pa se zato slobodno može reći da je Jaguar idealan simbol samo za one koji su svesni svojih nedostataka i, u skladu sa tim – spremni da rade na sebi.

Pročitajte još: