IMAJU GVOZDENI OKLOP Misterija puževa koji žive u vrelim vulkanima

Timovi su dekodirali genom puža

Doktor Laboratorija Ispitivanje Pipeta Hemičar Hemija
Foto: Shutterstock

Tim sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Hong Kongu dekodirao je genom puža koji može da živi u izuzetno vrelim temperaturama.

Misteriju puževa koji žive u vulkanu i njegove gvozdene školjke naučnici su otkrili nakon što je prvi put dekodiran njegov genom.

Puž preživljava u onome što su istraživači nazvali "nemogućim uslovima za život" podvodnih vulkanskih otvora.
Izdržava na visokim temperaturama, visokom pritisku, jakoj kiselosti i sa vrlo malo kiseonika, i jedino je živo biće za koje se zna da ugrađuje gvožđe u svoj kostur.

Studije će otkriti tajne kako se tu razvio život, nadaju se naučnici, kao i otključati njegov "ogromni potencijal" za medicinu i druge primene.

Sada je tim sa hongkonškog Univerziteta za nauku i tehnologiju (HKUST) napravio proboj, prvi put dekodirajući njegov genom.

Među njihovim otkrićima bio je i genetski trag o puževom metalnom oklopu, koji je otkriven upoređivanjem dve populacije: jedna iz okruženja bogate gvožđem i druga sa zemlje siromašne gvožđem.

"Otkrili smo da je jedan gen, nazvan MTP (protein tolerancije na metal) 9, pokazao 27-puta povećanje populacije sa mineralizacijom gvožđe-sulfida u poređenju sa onim bez", rekao je dr Sun Đin.

"Ovaj protein je predložen da poveća toleranciju metalnih jona."

Naučnici veruju da ova tolerancija omogućava puževima da opstanu dok joni gvožđa u njihovoj sredini reaguju sa sumporom u skeletima, stvarajući gvozden sulfid.

Pošto se to dešava na znatno nižim temperaturama nego u laboratorijama, istraživanje bi moglo imati čak i industrijsku primenu.

Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka
Foto: Shutterstock

"Otkrivanje genoma ovog puža unapređuje naše znanje o genetskom mehanizmu mekušca, postavljajući genetske osnove da se utre put primeni", li su naučnici.

"Jedan od mogućih pravaca sada je kako njihove školjke presvučene gvožđem podnose teške uslove, što nam može pružiti uvid u načine stvaranja zaštitnog oklopa."

Istraživači su takođe bili zadivljeni kada su otkrili da puž nema jedinstvene gene, uprkos svojim jedinstvenim osobinama, s istim genima prisutnim i u ostalim mekušcima, poput lignji.

"Iako nije identifikovan novi gen, naše istraživanje nudi dragoceni uvid u kombinaciju gena koji definišu morfologiju neke vrste", rekli su.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi