Milunka Savić
Privatna arhiva
Milunka Savić

Privatna arhiva

Milunka Savić, Foto: Privatna arhiva

I tako se desilo da je voz čuven po svojoj tačnosti stigao u Beograd i na železničkoj stanici čekao prijem putnika.

Ukrcavali su se redom generali, političari, plemstvo... Ipak, francuski ambasador koji je došao da prisustvije ispraćaju, imao je oči samo za jednu ženu - Milunku Savić.

Orient ekspres

Youtube /Print scren

Orient ekspres, Foto: Youtube /Print scren

Ona se nije ukrcavala. Stajala je u masi okupljene svetine i pogledom ispraćala one koji putuju na proslavu. Ambasador nije izdržao, prišao je i pitao je zašto i ona ne ide sa njima u Pariz.

- Ja za to nemam novca – skromno je odgovorila Milunka.

A bila je to Milunka Savić, srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske Knjaz Mihailo, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Baš ona kojoj su se Francuzi toliko divili da je bila jedina žena kojoj su dodelili čak dva ordena Legije časti. Ista ona Milunka koju su prozvali - srpska Jovanka Orelanka...

Ambasador je tada shvatio da mora da deluje brzo i odlučno. Naredio je da voz ne sme da krene bez Milunke. Prisutni su brzo prikupili novac za kartu, a on je za to vreme sredio potrebnu dokumentaciju.

Orijent ekspres nikada ni pre ni posle toga nije zakasnio ni minut. Ipak, iz Beograda je krenuo sa zakašnjenjem i jednom putnicom više... i to kakvom putnicom!

Nakon ovog događaja Milunka se vratila u Srbiju. U Beogradu sama sa tri ćerke, dugo nije mogla da pronađe nikakav posao. Na inicijativu saboraca, od 1929. zaposlili su je kao čistačicu kancelarije direktora, u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo svog radnog veka.

Zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći. Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu, gde su ljudi brzo zaboravili njene zasluge.

Pročitajte još: