Kralj Milan
printscreen
Kralj Milan

printscreen

Kralj Milan, Foto: printscreen

 

Milan Obrenović, prvi novovekovni srpski kralj, umro je 11. februara 1901. u Beču od upale pluća. Bilo mu je samo 47 godina.

Ipak, svi ovi uspesi kralju Milanu nisu doneli sreću. Važio je za temperamentnog i strastvenog čoveka koji voli da uživa u svim čarima života. Pušio je, voleo da jede, još više pije, a ponajviše juri za ženama. Život je provodio prilično budno, u stalnom smenjivanju političkih događaja i ljubavnih avantura.

Milan Obrenović važio je i za najlepšeg srpskog vladara. Bio je stasit, lepih i pravilnih crta lica, živih očiju, sa isturenom bradom i tankom gornjom usnom.

Voleo je žene, a i one su volele njega. Brak sa kraljicom Natalijom zato je bio ispresecan mnogobrojnim ljubavnim avanturama, stalnim svađama i aferama koje su punile stupce tadašnjih novina. Kralj Milan bio je i prvi srpski vladar koji se zvanično razveo.

Sve ovo, mora da je ostavilo posledice na zdravlje.

Nakon njegove smrti, bečki doktor Paltauf, profesor univerziteta koji je balsamovao kraljevo telo zabeležio je i jednu opasku.

– Nikada nisam video plastičnijeg i pravilnijeg razvijenoga tela. Kralj Milan bio bi savršen model za najlepšu mermernu statuu – smatrao je doktor.

Po sopstvenoj želji kralj Milan je sahranjen, tada van Srbije, u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.