Međunarodna svemirska stanica
Profimedia
Međunarodna svemirska stanica

Profimedia

Međunarodna svemirska stanica, Foto: Profimedia

Posada MSS-a je nakon upozorenja morala potražiti pukotinu koja je pronađena na ruskoj kapsuli Sojuz koja je spojena na stanicu. Šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin je rekao da je kiseonik izlazio iz pukotine promjera 1,5 milimetara, koja bi mogla biti rezultat udara meteorita.

"Posada je sigurna i nije u opasnosti. Letelica će biti zadržana, iskoristićemo opremu za popravku", izjavio je Rogozin.

On je dodao da je potrebno koristiti zaptivnu masu s unutrašnje strane letelice, tako da svemirska šetnja nije potrebna.

Ispuštanje kiseonika je bilo sporo i nije predstavljalo nikakvu opasnost za posadu. Iz NASA je saopšteno da posada može prespavati pre nego što izvrši popravku, što je i učinjeno. Nakon buđenja je šest članova posade lokalizovalo pukotinu na ruskoj strani stanice.

MSS-u su potrebne redovne male popravke različitih sistema, a pucanje trupa je izuzetno retko. Članovi posade se moraju nositi s pucanjem unutrašnjih cevi, problemima u vezi s elektronikom i kvarovima različitih uređaja.

Pročitajte i: