CRVENA PLANETA NAM JE DANAS NAJBLIŽA Mars i Zemlja će danas biti na minimalnoj udaljenosti

Mars i Zemlja nalaze se na blago eliptičnim orbitama, što znači da se povremeno mogu veoma približiti jedno drugom.

Mars
Mars, Foto: Shutterstock

Mars, naš drugi najbliži kosmički komšija, decenijama je u našoj kolektivnoj mašti. Između fantazija o posetama Marsovca i obećanja vode ispod njegove ledene površine, Mars ne treba mnogo da učini da bi bio u našim mislima. 6. oktobra, Mars će biti na samo 62,1 milion kilometara od Zemlje. Ovo je najbliže što će prići našoj planeti u narednih 15 godina.

"Mars će biti sjajan, velik i lako vidljiv sa teleskopom ili bez njega. Preporučili bismo vam da pogledate nebesku kartu kako biste utvrdili gde će se Mars nalaziti na noćnom nebu na vašoj lokaciji, tako da možete planirati gledanje... Dan kada ćemo biti apsolutno najbliži Marsu je 6. oktobar, pa krenite dalje", piše sciencealert.com .

Mars i Zemlja nalaze se na blago eliptičnim orbitama, što znači da se povremeno mogu veoma približiti jedno drugom.

Mars
Mars, Foto: Shutterstock

"Kao i svaka planeta u našem Sunčevom sistemu, Zemlja i Mars kruže oko Sunca. Ali, Zemlja je bliže Suncu i zato se kreće brže u svojoj orbiti. Zemlja napravi dva kruga oko Sunca dok Mars u to vreme napravi jedno takvo putovanje", objašnjava NASA.

Dok godina na Zemlji traje 356, na Marsu, mereno "zemaljskim danima", traje 687 dana. U astronomskom fenomenu videće se kako Mars izlazi kad Sunce zalazi, a zalazi kad Sunce izlazi. Američka svemirska agencija rekla je i da će 2020. biti zabežen neobično velik broj meteora koji se obično nazivaju "zvezde padalice". Sredinom oktobra samo retkima će se pružiti prilika da pogledaju Mars na najspektakularnijem položaju. Mars će golim okom izgledati svetliji i istaknutiji na noćnom nebu, dok će teleskopom biti lakše videti neke detalje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi