Luka i Zaka Kovač
screenshoot/Youtube
Luka i Zaka Kovač

screenshoot/Youtube

Luka i Zaka Kovač, Foto: screenshoot/Youtube

Kada je 1952. na radnoj akciji u Brodu, kod Foče, tada 20-ogodišnji Luka Kovač prvi put vidio Zaku Drakul odmah je znao da će ona biti njegov životni saputnik.

Njihova ljubav, upornost i nesvakidašnja domišljatost Luke i njegovih rođaka, uspeli su da savladaju sve prepreke, pa i protivljenje Zakine majke, ali i tadašnje vlasti.

Luka je u januaru 1953. uspeo da ukrade Zaku, koja je tada bila još maloletna devojka sa 17 godina, i od tada su u srećnom braku u kojem su dobili troje dece, unuke i praunuke.

PROČITAJ JOŠ:

Sa osmesima na licima danas se prisećaju velikog Lukinog poduhvata kada je zajedno sa svojim rođacima prevario celo Zakino selo Boljaradinu i nju odveo svojoj kući u selo Mazoče.

"Svatovi" su otišli u Zakino selo Boljaradinu, prilično udaljeno od Lukinog Mazoča, a uz to za njih i nepoznat kraj.

Luka Kovač

screenshoot/Youtube

Luka Kovač, Foto: screenshoot/Youtube

Lukin rođak Petar, koji je služio vojni rok pri tadašnjem Korpusu narodne odbrane Jugoslavije, a koji se zadesio na odsustvu, imao je vojnu uniformu, šapku i pištolj sa opasačem, pa su došli na ideju da se u Zakinom selu predstave kao oficiri Udbe.

- Kažemo za Petra da je oficir Udbe, ja da sam iz komiteta, a Marinko da je iz opštine i da smo pošli da održimo konferenciju u selu. Poručili smo da svi od 18 do 60 godina moraju naveče da dođu u kuću predsednika omladine - priča Luka.

Svi meštani su po "naređenju" otišli na konferenciju, a Zaka je, zahvaljujući strini, znala o čemu je reč, pa je slagala da je bolesna i ostala kući s majkom.

Luka je sa rođacima to veče provalio u Zakinu kuću i oteo je od majke.

- Ona se bila spremila i obula, ali nema kaputa. Ja sam imao kabanicu i kaput, pa ga skidoh, dadoh njoj i tako se pokupismo i krenusmo niz šumu - seća se on.

Zaka priča da je pošla svojom voljom i da se nikada nije pokajala.

Bila je maloletna i matičar nije pristao da ih venča. Policija je pokušala da je vrati kući, ali mlada ni po koju cenu nije želela da ode od Luke.

Luka i Zaka Kovač

screenshoot/Youtube

Luka i Zaka Kovač, Foto: screenshoot/Youtube

Za razliku od majke, Zakin otac, koji je u to vreme, kao i većina srpskih domaćina iz tog sela, na pravdi boga bio u zatvoru, kao navodni jatak narodnih neprijatelja, odmah je prihvatio zeta.

- Moj otac je, kada mu je majka išla u posetu u zatvor, rekao da je Luka dobar i pametan i da sam u pravu što sam otišla - priseća se Zaka.

Ljubav je pobedila - Luka i Zaka zasnovali su porodicu, a šezdesetih godina prošlog veka iz Mazoča su se preselili u Foču.

Za kraj priče o ljubavi na fočanski način, Lukin savet za dugovečan brak.

- Sve zavisi od glave i pameti. Ako se ja pravim viši nego što jesam, onda tu sreće nema, a i žena isto tako. Nego se pravi koliki si - poručuje 88-ogodišnji Luka.

BONUS VIDEO: