Automobili
Dejan Briza
Automobili

Dejan Briza

Automobili, Foto: Dejan Briza

 

Prema ustraživanju koje je sproveo OC&C Strategy Consultants, čak 90% Kineza bi razmotrilo nabavku električnog automobila ili bi se verovatno ili čak sigurno opredelilo za ovaj tip vozila prilikom kupovine. U Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji ova broj iznosi od 64 do 77%, dok u Sjedinjenim Državama svega oko 50%.

Interesantno je da je oko 90% Kineza izjavilo da je otvoreno i prema car-sharing ideji, odnosno deljenju automobila, dok su sa druge strane stanovnici Evrope i Amerike u većini rezervisani prema tome i radije bi lično posedovali automobil, nego da ga dele sa drugim korisnicima.

Evropljani i Amerikanci u velikom broju smatraju automobil statusnim simbolom, ali misle i da je posedovanje sopstvenog vozila pogodnije i praktičnije nego korišćenje car-sharing servisa.

Kada je reč o uvođenju tehnologije autonomne vožnje u automobile, oko trećina Zapadnjaka je nepoverljivo prema ovoj inovaciji, dok je u Kini taj broj svega 4%.

U Srbiji je nešto drugačija situacija! Polovina vozača svoje automobile smatra samo prevoznim sredstvom od tačke A do tačke B, dok ostatak se i te kako ponosi svojim motornim mezimcima.