SUNCE NE ZALAZI Ljudi u ovom gradu više ne razlikuju noć i dan (VIDEO)

Gradska rasveta će biti isključena skoro do kraja leta

Rusija
Foto: Print Screen

Stanovnici Murmanska, grada na severozapadu evropskog dela Rusije, dočekuju jedinstvenu prirodnu pojavu – polarni dan, što znači da u naredna dva meseca sunce neće zalaziti ispod horizonta, prenosi televizija „Zvezda“.

Gradska rasveta će biti isključena skoro do kraja leta. Ovo je povoljan period za ljubitelje sporta, koji se mogu baviti aktivnostima napolju u bilo koje doba dana.

„Polarni dan je idealno vreme za bavljenje sportom na svežem vazduhu, jer je kasno uveće, pa čak i noću, napolju svetlo kao da je dan. Tačno vreme možete saznati samo ako pogledate na časovnik. Sada je 21.00 čas, a sunce sija“, kaže Elena Sivonjen, novinarka televizije „Zvezda“.

 

Ipak, lekari podsećaju da se polarni dan može negativno odraziti na zdravlje, jer samo u potpunom mraku ljudski organizam proizvodi važan hormon – melatonin, koji je odgovoran za dnevnu aktivnost. Stručnjaci preporučuju stanovnicima Murmanska da tokom trajanja belih noći ipak zamračuju prostorije kako svetlost ne bi smetala normalnom snu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi