Valjevo
Printscreen
Valjevo

Printscreen

Valjevo, Foto: Printscreen

Jedna od karakteristika našeg naroda je ta da smo podložni podelama u odnosu na to kakva nam je tradicija u nekom kraju, kakvi su specijaliteti, ustaljeni običaji, verovanja, društvene navike… Otuda i nadimci poput Čarapana, Ere i Lale, a o predrasudama da i ne govorimo.

Na toj listi podela našao se još jedan vrlo bitan aspekt – jezik!

Postoji jedan grad u Srbiji čiji stanovnici mogu biti ponosni kada je maternji jezik u pitanju, jer im je talenat pravilnog govora gotovo urođen.

Lingvisti kažu da je valjevski govor u Srbiji najpravliniji. Jezik valjevskog kraja odlikuju jezičko bogatstvo, logičnost i jasnost.

Znaju za svih 7 padeža i nepogrešivi su pri njihovom određivanju u izgovoru, čak i oni ljudi kojima obrazovanje i znanje o srpskoj gramatici i dijalektologiji nije najsvetlija tačka.

Pravilno akcentuju reči i nisu lenji da to čine, to im je prosto urođeno. Oni će vam takođe reći da ih oslovljavate sa Valjevac i Valjevka, ili Valjevci, a ne Valjevčanin i Valjevčanka. Zabunu stvaraju gradovi poput Kraljeva i Užica, pa po analogiji Kraljevčana i Užičana mnogi za stanovnike Valjeva kažu Valjevčani.

Za Valjevce ostali stanovnici Srbije ljubomorno tvrde da oni prilikom izgovora često otežu. Međutim, Valjevci vole da kažu da oni to “pevaju“.

Pored Valjeva i valjevskog kraja, još se i loznički kraj smatra za najpravilniji kada je izgovor maternjeg jezika u pitanju.

Komentari (4)

bobi

18.02.2020 21:45

A pirotski, niski, leskovacki, vranjanski???!!! Sta fali tom govoru???!!!!!!

Valjevo

18.02.2020 22:42

@bobi - Hahaha...pa sve???. Od akcenta do padeža! Nemoj se ljutiti...?

Kalesu

18.02.2020 22:18

Zato se Valjevo može podičiti i brojnim glumcima i spikerima s radija i televizije, koji potiču odatle ili su rođeni u ovom gradu. Gledajući šire balkanski prostor, s njima "rame uz rame" su i neki delovi Hercegovine.

bobi

19.02.2020 08:45

Vuk je vama dao za pravo da ste vi ispravni,a ja kazem da mnogo veci deo Srbije govori onim"nevazecim"jezikom. Pa sad razmisli malo gospodine "ispravni"!!!