prekinut let
Printscreen
prekinut let

Printscreen

 Foto: Printscreen

Na današnji dan 21.oktobra 1941.godine dogodio se strahovit masakr kragujevačkih đaka, profesora kao i ljudi iz okolnih sela.Procenjuje se da je u masakru koji se vršio od 19.do 21.oktobra stradalo oko 3000 ljudi a među njima je bilo 300 đaka.

Streljanje se vršilo kao osveta za 10 ubijenih nemačkih vojnika.Naređeno je da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika  strelja 100 ljudi, a za jednog ranjenog 50.Po toj računici, trebalo je ubiti preko 2000 ljudi.Istog dana kada je doneto naređenje, Nemci su u okolnom selu streljali oko 100 ljudi.

Prvo masovno streljanje u Kragujevcu je počelo 20.oktobra, međutim najveće je izvršeno 21.oktobra u 18 časova.Tog dana Nemci su streljali  2.272  ljudi, od kojih je samo 29 preživelo.Među streljanima je bilo je 60 učenika gimnazije, 134 dece koja nisu ni išla u školu, kao i sami profesori.Oni koji su na nekin način uspeli da prežive su poslati u logor.

Ono što možda neki ne znaju jeste da mnogi nemački vojnici koji su vršili likvidacije su poslati na odmore jer nakon toga nisu mogli psihički da se suoče sa tim šta su uradili. Takođe, Nemci su hapsili one koje nisu upseli da likvidiraju. U jednoj od tih akcija, par Srba je uspelo da se spasu. Naime, kada su Nemci tražili ljude, naišli su na  jednu radionicu u kojoj su se upravo krili ti isti ljudi. Na fabrici je na nemačkom i srpskom pisalo "Zabranjen ulaz nezaposlenima".Nemci su nakon čitanja ovog natpisa nastavili dalje ne znajući da su upravo na taj način "spasili" tih par preživelih Srba.

Takođe, postoji "legenda" kako jedan nemački vojnik po nazivu Jozef Šulc, nije hteo da puca na decu pa se zbog toga suičio sa istom sudbinom kao i oni,al to nikad nije bilo potvrđeno.Zna se da je stradao u Šumadiji, ali neki pak smatraju da je to bilo u borbi a ne zbog streljanja.

Pročitajte još: