Živojin Mišić
promo
Živojin Mišić

promo

Živojin Mišić, Foto: promo

U ratu se lako gubi glava, ali se lako gubi i obraz – govorio je, a čast i obraz bili su mu najvažniji i u mirnodopskim danima.

Zbog toga je sledeća priča koja se zbila sredinom 1920. godine bila žestok udarac na zdravlje već ostarelog vojvode.

Kralj Aleksandar

printscreen

Kralj Aleksandar, Foto: printscreen

Vojvoda je pozvao svog ađutanta i izdao naređenje da mu se potrebni podaci pronađu u arhivi i dostave, ali regentu ovo nije bilo dovoljno dobro.

– Pa zar vi o tome ne znate? – pitao je Mišića.
– To je takva kaplarska sitnica da ja nju ne samo da ne mogu nego i ne treba da pamtim – odgovorio je vojvoda.

Izgleda da je ova opaska uvredila vrhovnog komandanta.

– Zar je to sitnica kad ja tražim!? – upitao je ljutito.
– Ma ko da je traži to je sitnica, i ja to ne znam – obrazložio je Mišić.

Ovo je potpuno razbesnelo regenta Aleksandra.

– Ne znate! A šta vi znate? Vi ništa ne znate! Ništa! – povikao je.

Ovako oštar stav je verovatno mnogo povredio ostarelog vojskovođu. Odgovorio je u svom stilu.

– Ja ništa ne znam? Pa zar vi to tek sada vidite, posle Mionice i posle Suvoborske i Kolubarske bitke, posle Bitolja i Kajmakčalana, posle Dobrog Polja i zarobljavanja maršala Makenzena i posle Slovenije. Vidi se koliko ste vi vidovit kada tek sada zapažete da ja ništa ne znam. Čudim se i ne mogu dovoljno da se načudim što me još držite i trpite na ovom mestu. Postarajte se da za ovo mesto nađete pogodnije lice koje više zna, a ja onako mislim da mi ovde više nije mesto – rekao je.

Živojin Mišić

shutterstock

Živojin Mišić, Foto: shutterstock

Poslednje dane je proveo u Vračarskom sanatorijumu. Četrnaest meseci se borio sa bolešću. Za to vreme, Aleksandar Karađorđević ga je posetio samo jedanom, na Petrovdan 1920. nakon čega je održao govor odavši Mišiću najveće poštovanja i ističući njegove zasluge u borbi za slobodu Srbije.

Vojvoda Živojin Mišić je preminuo u Beogradu 20. januara 1921. u 5.30 časova pre podne. Bilo mu je 65 godina.

Pročitajte još:

Komentari (3)

gedža

24.11.2020 22:19

Od Obrenovića tako nešto ni u snu ne bi doživeo

Bane

25.11.2020 06:52

Aleksandar Karadjordjević, koji je na varno i postao regent, i kasnije kralj, uradio je Srbiji ono što nijedan neprijatelj nije mogao!!! Samo teška budaletina može stvarati državu sa hrvatskom bagrom protiv koje je ratovao. A, Mišić je za njega prvo bio ČOVEK, zatim patriota i strateg. I SRBIN.

Љуба

25.11.2020 17:09

Војвода је био присталица Обреновића и као такав више пута пензионисан. Надобудни Александар који је постао Главнокомандујући без икакве личне заслуге уживео се у ту улогу. То код Мишића није пролазило, наводно је изјавио за време рата да тај каплар никада не може да му буде командант. Нажалост, неки садашњи јадни "историчари" пишу фељтоне о Александру као великом војсковођи, не помињући славне Војводе. Вероватно нам је и за то крив Тито.