Kralj Aleksandar
printscreen
Kralj Aleksandar

printscreen

Kralj Aleksandar, Foto: printscreen

Verovao je da može primeniti "Američko rešenje" i na narode svoje kraljevine. Čitava ideja jeste bila da se nova nacija Jugosloveni, može održati samo ako se suzbiju nacionalističke ideje naroda koje će ona okupiti.

Dokaz koliko je bio privržen ideji jugoslovenstva je i izbor imena koje je dao svojim sinovima.

Najstariji sin Petar, rođen je u Beogradu i dobio je ime po svom dedi srpskom kralju Petru I. Aleksandar je želeo da se drugi sin rodi u Zagrebu, ali zbog velike zime te 1928. ipak je rođen u Beogradu što ga nije omelo u ideji da dobije hrvatsko ime Tomislav.

Kraljica i kralj  Aleksandar sa  prvorođenim  sinom Petrom

Promo

Kraljica i kralj Aleksandar sa prvorođenim sinom Petrom, Foto: Promo

Treći sin je po želji svog oca rođen u Bledu u Sloveniji i dobio je jedno od najčešćih slovenačkih imena- Andrej.

Inače je Bled bio jedno od omiljenih mesta za odmor kralja Aleksandra i kraljice Marije, na kome su čak proveli i deo svog svadbenog putovanja.

Pročitajte još:

Komentari (5)

srbosloven

15.10.2020 22:33

Hocemo li ikada nauciti lekciju? Narode koji su se pod stapom i sargarepom vec bili odvojili od jednog naroda nije bilo moguce ujediniti s tim narodom u neki novi narod, vec samo pokolebati one koji su ostali ono sto su bili.

zoki

16.10.2020 10:34

Jeli to onaj sto je pokrao zlato pa pobegao u Englesku ???? Ne želim da čujem o njima nikada nista

Mata

16.10.2020 21:21

@zoki - Ево га отпад комунистичког терора.

Srboljub

16.10.2020 21:06

Nažalost kralj nas je uvalio u krvavi rat devedesetih a bivšim republikama trasirao put ka formiranju svojih država. Verujem da se ubrzo posle 1918 god.pokajao ali je već bilo dockan.

Dork

17.10.2020 09:42

E Aco , što ne prihvatiše naša vlada Londonski sporazum bili bi i dalje kraljevina Srbija samo 5 puta veća ... ustaše i balije nebi ni postojale bili bi unisteni pod Italijanima i Austrijancima