virus parainfluence manji
screenshot youtube
virus parainfluence manji

screenshot youtube

virus, Foto: screenshot youtube

Globalno zagrevanje dovodi do vremenskih ekstrema, a zapadna Evropa je u opasnosti zbog povećane učestalosti oluja.

Sa druge strane, delovi Južne Amerike, Južne Afrike i Australije verovatno će češće biti pogođene sušama, dok je u Sibiru postignut novi rekord u prosečnoj temperaturi.

Island, korona virus

Shutterstock

Island, korona virus, Foto: Shutterstock

- Nalazimo se u procesu globalnog zagrevanja, i klimatske promene danas se dešavaju u znatno kraćim vremenskim intervalima nego u prošlosti.

U Pariskom sporazumu, kao granična vrednost navodi se 1,5 stepeni, kao i da srednja globalna temperatura treba da ostane ispod dva stepena Celzijusa. Ovaj dokument takođe navodi da ne bi smelo da se dozvoli zagrevanje iznad te granice.

Zaustavljanje porasta srednje globalne temperature je komplikovan zadatak, povezan sa transformacijom energetskog sistema i prestankom korišćenja fosilnih goriva.

Pojedine studije pokazuju da sva energija koja je potrebna društvu, čak i u budućnosti, kada potrebe za njom budu veće, može da se proizvede iz obnovljivih izvora.

Bakterija Bakterije Virus Virusi

Shutterstock

 Virusi, Foto: Shutterstock

Naučnici upozoravaju na to da bi usled posledica globalnog zagrevanja bivši trajni ledeni pokrivači Sibira i Grenlanda postali poprišta "vaskrsenja" virusa i bakterija koji su bili zamrzunuti u ledenom pokrivaču.

Dok malim ostrvskim zemljama preti nestanak zbog povećanja nivoa mora, manje razvijenim državama nije lako da napreduju na ekološki prihvatljiv način, jer nemaju dovoljno novca.

Naučnici upozoravaju da zbog zagrevanja vode koralni grebeni propadaju, što je takođe posledica klimatskih promena. Njihov nestanak je opasan, jer oni štite obalu i ublažuju posledice snažnih oluja.Ne treba zaboraviti ni stotine miliona hektara tropskih šuma koji su nestali od 1980. do 2000. godine. Samo tokom 2018. nestalo je više od 12 miliona hektara, što je površina Nikaragve, konstatovao je Institut za prirodne resurse u svetu (WRI).