Rad od kuće
Shutterstock
Rad od kuće

Shutterstock

Rad od kuće, Foto: Shutterstock


Rad od kuće se odomaćio, sve je više oglasa za posao koji nude tu mogućnost.
U skladu sa Zakonom o radu, propisano je da radni odnos može da se zasnuje za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, koji obuhvata i rad od kuće.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) , kažu da su u porastu oglasi za posao koji imaju mogućnost rada od kuće, i da je značajan broj poslodavaca svoje poslove organizovao tako, posebno kompanije iz IT sektora.

Oko 40% kompanija smatra da je rad od kuće izvodljiv i koristan za dobar deo preduzeća, a 23 odsto je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa.

Programer, IT

Shutterstock

Programer, IT, Foto: Shutterstock

Međutim, tu su i kol centri (korisnička podrška), ali i oglasi za nastavu za strane jezike. Na Infostudu trenutno ima oko 2.000 takvih, aktivnih oglasa. Taj broj je po izlasku iz vanrednog stanja dostizao i 3.500, ali treba imati u vidu da je sada letnji period i da su u toku godišnji odmori, pa su procesi regrutacije odloženii za septembar.

Oblasti kao što su turizam i ugostiteljstvo su najviše  pogođeni tokom ovog perioda, a sezonski poslovi koji se odnose na ugostiteljstvo i rad u inostranstvu na primorju - ove godine ne postoje, što je umnogome doprinelo padu broja poslovnih mogućnosti.