Donald Tramp
EPA
Donald Tramp

EPA

Donald Tramp, Foto: EPA
Donald Tramp

AP

Donald Tramp, Foto: AP


Većina privatnih osiguranja uobičajenih u SAD naplatila bi lečenje 3.045 američkih dolara, kaže Brus Li, koji je napravio model koji procenjuje koliko bi Covid-19 koštao prosečnog Amerikanca.

korona virus

Shutterstock

korona virus, Foto: Shutterstock

Ali Tramp nije prosečan. On je visokorizičan, stariji čovek, klasifikovan kao gojazan, što su sve faktori rizika za ozbiljnu bolest. Koristeći Lijev model, nekome poput Trampa verovatno bi bilo naplaćeno 18.579 američkih dolara.

Jedan od lekova koje je Tramp dobio bio je eksperimentalni monoklonski koktel antitela kompanije Regeneron. Ova terapija nije dostupna javnosti i možda nikada neće biti odobrena. "Obični" Amerikanci ne mogu da joj pristupe.

Prema jednoj studiji, monoklonski tretmani antitelima odobreni tokom poslednjih 20 godina koštaju u proseku 96.731 dolara. Trampov tretman verovatno je koštao i više od toga, jer je uzeo oko tri doze.

Predsednik je takođe primio remdesivir, antivirusni lek sa ograničenom dostupnošću. Zemlje u razvoju plaćaju 2.340 dolara po pacijentu za petodnevno lečenje, dok je cena u SAD još viša. Ovaj lek od ponedeljka, 12. oktobra biće dostupan i u Srbiji.


Najjeftiniji lek koji je Tramp dobio je deksametazon, generički kortikosteroid koji je prvi put predstavljen 1950-ih i košta oko pet dolara.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Lekovi tablete antibiotici lek pilule, Foto: Shutterstock