Pećanac
Youtube /Print scren
Pećanac

Youtube /Print scren

Pećanac, Foto: Youtube /Print scren

Ali, ni to nije sve. Malo je nedostajalo da upravo Pećanac bude vođa Jugoslovenske vojske u otadžbini, umesto Draže Mihailovića. U razgovoru koji su imali na Ravnoj Gori Pećanac je međusobnu saradnju uslovio time da on bude komandant pokreta otpora a Mihailović načelnik njegovog štaba.

Dragoljub Draža Mihailović

Arhiva Alo!

Dragoljub Draža Mihailović, Foto: Arhiva Alo!

Ubrzo Pećanac započinje nemilosrdnu oružanu borbu protiv Titovih partizana.

Nakon velike nemačke ofanzive u jesen 1941. godine i povlačenja partizanskih jedinica iz Zapadne Srbije u Rašku oblast i BiH, Pećanac je razbio partizanske odrede u Istočnoj Srbiji a zatim raspustio svoje jedinice i, zajedno sa 100 odabranih četnika, utaborio se u Soko Banji. U ovom periodu dosta se zločina pripisalo odredima pod njegovom komandom. Sigurno je da te priče delom i jesu istinite ali se mora uzeti u obzir i da su se razle bande lažno predstavljale kao da su pod njegovom komandom.

Ubijen je krajem maja ili početkom juna 1942.godine u selu Blendija, na putu između Sokobanje i Knjaževca. Najčešća verzija koja se pominje jeste da je ubijen po naređenju Draže Mihailovića, koji je likvidaciju naredio zbog Pećančeve saradnje sa Nemcima i zbog toga što je dobio informaciju da Pećanac planira da ga za novac izda okupatoru i zauzme njegovo mesto.

Pećanac

Youtube /Print scren

Pećanac, Foto: Youtube /Print scren

Međutim, četnički vojvoda Momčilo Đujić je izjavio da mu je Dražin pratilac Lazar Vukmirac ispričao da je vođa srpskih četnika izjavio da je Pećančevo ubistvo "još jedna srpska sramota". Uzimajući ovu izjavu u obzir postavlja se pitanje koliko je tačno da je popularni "Čiča" koji je tada bio na vrhuncu moći, naredio smaknuće Pećanca. 

Druga verzija čitavog događaja ubistvo Pećanca pripisuje baš Nemcima koji su želeli da unesu razdor među četničke odrede jer u tom periodu partizani nisu predstavljali ozbiljniju pretnju po okupatora na području Srbije.

Pročitajte još: