betmen, strip, film
Shutterstock
betmen, strip, film

Shutterstock

betmen, strip, film, Foto: Shutterstock

Betmen #1 iz 1940. godine prodat je na aukciji za rekordnih 2,2 miliona dolara, što ga čini najskupljim Betmen stripom ikada prodatim, piše Strip blog.

Primerak stripa Betmen #1 upravo je prodat na aukciji za neverovatnih 2,2 miliona dolara, što je promašilo prošli rekord prodaje stripova ovog lika.

Iako je Betmen debitovao u stripu u Detective Comics # 27 1939. tek sledeće godine lik je dobio strip sa naslovom Batman, a na naslovnici prvog izdanja nad ulicama Gotama vijorili su se Mračni vitez i Robin. U to vreme strip iz 1940. imao je cenu od samo deset centi, navodi Strip blog.

Kako prenosi Hollivud reporter, izdanje je bilo u rukama kolekcionara Bilija T. Gejtsa već 40 godina. Gejts je navodno kupio ovaj strip 1979. godine za 3.000 dolara, što je približno 11.000 dolara u današnjoj vrednosti kada se valuta prilagodi inflaciji.

Gejts je preminuo 2019. godine, ostavljajući strip svom sinu. Cena od 2.220.000 američkih dolara daje ovom stripu odliku da je najvredniji Betmanov strip ikad javno prodat, prelazeći prošli rekord od 1,5 miliona dolara za kopiju Detective Comics # 27.

Aukcija je još jednom održana od strane Heritage Auctions, a desila se 17. januara. Strip koji je prodat je ocenjen jako visokom ocenom koja iznosi 9,4 od 10, što znači da je ovo izdanje izuzetno očuvano.

Tokom Zlatnog doba stripa, izdanja su bila jeftina, obilna, štampana su na nekvalitetnom papiru i uglavnom su se smatrala jednokratnim, pa je pronalazak primerka tako ikoničnog naslova u tako dobrom stanju pravi kolekcionarski san. Pored toga što je prvi strip posvećen Betmenu, ovo izdanje je značajno i po predstavljanju likova koji su sada postali glavni oslonac Betmenovog univerzuma poput Catwoman, Huga Strejndža i Džokera. Džoker je zapravo naizgled umro u svom prvom pojavljivanju, ali kao što je dokazano iznova i iznova, smrt nikada nije trajna u stripu, pogotovo za Džokera.

Ovaj strip je sada jedan od retkih stripova koji je javno prodat za više od dva miliona dolara. 2011. godine, glumac Nikolas Kejdž je bio prva osoba koja je ikada javno potrošila više od dva miliona dolara na strip za primerak Action Comics # 1, u kome se prvi put pojavio Supermen.

Još jedna kopija Action Comicsa # 1 prodata je za 2.052.000 američkih dolara u 2018. A još jedna kopija istog stripa zapravo drži trenutni rekord najskupljeg stripa ikada prodatog, donoseći zapanjujućih 3,2 miliona dolara.

Bonus video

IMA LI PRAVOG DOMAĆEG KOLAČA BEZ DLAKE? Mi smo se našalili sa pitanjem, a odgovori su urnebesni!