šoping, izlog, kupovina, kupac, odeća
Profimedia
šoping, izlog, kupovina, kupac, odeća

Profimedia

šoping, izlog, kupovina, kupac, odeća, Foto: Profimedia

Verovatno o tome nikada niste razmišljali, ali pojedini sadržaj vaše torbe može da predstavlja veliki rizik za zdravlje vaše male dece. Evo šta ih najviše ugrožava.

Pročitajte još:

Za mnoge mame, torba je ključna stvar kada izvode decu iz kuće, jer se u njoj krije baš sve što mališanima treba.

Uprkos tome, u torbama se nalazi mnogo opasnih stvari koje mogu i da ugroze zdravlje, pogotovo male dece, a samo neke od njih su tablete protiv bolova i ključevi.

Postoji čak opasnost od svake stvari koju nosite u ručnoj torbi.

- Mnoge sitnice koje ubacujete u svoju torbu mogu da budu smrtonosne za malu decu, ukoliko ne gledate baš uvek kada vam kopaju po torbi - kaže ekspert za zdravlje dece Rejčel Vaja.

Kada je analizirana prosečna torba jedne od majki pronađeno je čak 16 predmeta koji mogu da naude detetu, a među njima su i četka za kosu i gel za izbeljivanje zuba.

Izgubljeni novčići predstavljaju najveću opasnost, jer su pre svega izvor ogromne zaraze, a i njima deca mogu da se uguše, ukoliko ih strpaju usta.

Gelovi za bubuljice, šminka i slični predmeti mogu da dovedu minimum do trovanja organizma vašeg deteta, pa to nikada ne bi trebalo da držite u torbi.

Širenje bakterija po sitnicama koje nosite je nezamislivo i stoga se može zaključiti da je svaka stvar koju nosite zarazna.

Preporučujemo još:

Slušalice za mobilni i punjači takođe predstavljaju veliku opasnost po zdrvalje vaše dece, što zbog kablova koje mogu da obmotaju oko vrata, što zbog delova koje će gotovo sigurno gurnuti u usta i na taj način navući bakterijsku infekciju.

Ono što je pravo iznenađenje, a istraživači su potvrdili, jedna od opasnijih stvari iz ručne torbe je čokolada. Od ustajale čokolade deca mogu da zapadnu u anafilaktički šok i to, verujte nije retka pojava. Naime, u vašoj torbi se može naći slatkiš koji sadrži alergen, a ovaj opet može da ugrozi i život deteta.

- Žvakaće gume su, takođe, problem, jer dete ne bira šta će staviti u usta. Ako je proguta, onda možda i ne dođe do većeg problema, ali ako mu se zaglavi u grlu može doći do gušenja, pa i smrti - kaže Rejčel.

Zbog toga u torbi nosite samo nužne stvari koje su velike dovoljno da se ne mogu progutati, a ako imate sitnice, smestite ih sve zajedno u veći neseser koji se teže otkopčava. Tako kupujete vreme da stignete da se okrenete na vreme prema detetu i da uspete pravilno da odreagujete. Takođe, ne bi bilo loše da redovno dezinfikujete predmete koje nosite sa sobom.

 

Komentari (1)

Logično

27.02.2019 16:04

Šta mislite o tome da ne dozvolite deci da prekopavaju po majčinoj tašni? I rešen problem ?