Klepetan i Malena
screenshot
Klepetan i Malena

screenshot

Klepetan i Malena, Foto: screenshot

Jedna od najlepših ljubavnih priča u Hrvatskoj, premda se radi o pticama, i ove je godine dobila svoj nastavak. U ponedeljak oko 15 sati Klepetan je sleteo u dobro poznatu Brodsku Varoš gde se vratio 17. godinu zaredom.

Pročitajte još:

- Iznenadio me juče u 15 sati. Došla je grupa njih sedam roda, kružili su okolo. Dvojica su sletela dole na igralište. Rekoh, nije vrag da je došao pre - ispričao je svoje iznenađenje Stjepan Vokić bez kojeg ove priče ne bi ni bilo. 

Vokić, 72-godišnji udovac i penzionisani domar mesne škole, pre punih je 26 godina počeo brinuti o Malenoj. Pronašao ju je pokraj bare ranjenu lovačkim mecima. Zimi joj je osigurao unutrašnji smeštaj, u garaži, a čim dođe toplo vreme, Vokić joj sagradi veliko gnezdo na krovu kako bi imala gde dočekati Klepetana.

Preporučujemo i ovo:

Ove godine je Klepetan došao ranije nego ikad pre. Šta je tačno razlog tome, ne zna ni Vokić.

- Ovo je najranije u ovih 17 godina. Gledao sam je li to on ili nije na igralištu... Rekoh, uzeću hamper s mesom. Ako priđe, onda je on - priča Stjepan o jučerašnjem susretu. S obzirom da rode, pa tako i Klepetan, prelete oko 15.000 kilometara od Kejptauna u Južnoj Africi gde provode zime, nije ni čudo da je meso ono čemu neće moći da odoli.

- Čim sam doneo hamper, odmah je tako gladan, jadan, iznemogao pomlatio skoro kilu mesa. Kad se najeo, još je malo hodao po igralištu, a onda je otišao pravo na gnezdo kod nje - srećan je Vokić. Malena ga je čekala u gnezdu premda joj je prilično hladno ovih dana kako su se temperature ponovo spustile na nulu. Vokić kaže kako svake godine Malenu, čim dođe toplo vreme, privikava ponovo na spoljni svet:

- Ovo je još hladno za nju ... Ali proradi joj nagon pa je nestrpljiva. Ne jede, iščekuje ga. Mislim da ona zna da je povratak tu... Koliko god rastanak bio težak, toliko je ponovni susret slađi. Malena i Klepetana imaju vremena nadoknaditi ovih nekoliko izgubljenih meseci, ali čini se da s nežnostima ne gube vreme...

- Eno, celo jutro su na gnezdu, čačkaju se kljunovima. Noge su mu jako prljave, možda i crne od krvi. Nije čudo, koliki je put prešao...

Zbog ljubavi na daljinu i vernosti dve su rode u Hrvatskoj postale poznate, a prošle su godine o njima pisali i brojni strani mediji. Vokić se nada da će, s obzirom na svoje godine, još neko vreme moći brinuti o rodi koja ne može da leti i njenom dečku koji joj se svake godine vraća.