NAUKOM PROTIV PIJANSTVA Kanadski naučnici izmislili uređaj za brzo trežnjenje

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od posledica kozumiranja alkohola svake godine umre oko tri milona ljudi.

mamurluk, alkohol, piće, proslava
mamurluk, alkohol, piće, proslava, Foto: shutterstock

Alkohol negativno utiče na sve delove ljudskog tela, funkcije mozga, cirkulaciju, pa čak i na rast noktiju, a kada se u telu koncentracija popne do određene vrednosti, može oštetiti organe i dovesti do smrti.

ANKETA:

Da li pijete alkohol?

Ukupan broj glasova: 56

  • Da, naravno: 64% (36)
  • Samo u posebnim prilikama: 25% (14)
  • Ne, nikada: 11% (6)

U studiji koju su objavili kanadski naučnici pod vođstvom lekara dr. Josefa Fishera predstavili su dokaz koncepta jednostavne metode koja bi mogla uveliko poboljšati terapiju spašavanja života brzim izvlačenjem alkohola iz krvi.

Obično se 90 posto alkohola u ljudskom telu čisti isključivo jetrom i to stalnom brzinom koja se ne može povećati. Trenutno ne postoji nijedna druga metoda osim dijalize, kojom se alkohol može ukloniti iz krvi. To ostavlja kao jedine mogućnosti lečenja po život opasne količine alkohola metodama koje uključuju davanje kiseonika, intravenske tečnosti, pomoć u disanju i lečenje srčanih problema lekovima.

Načelo koje stoji iza pristupa UHN-ovog tima je jednostavno podsticanje pluća kako bi se doslovno izdahnuo alkohol. Što je disanje teže, više se alkohola eliminiše, a tim je otkrio da je hiperventilacija zaista eliminisala alkohol najmanje tri puta brže nego samo kroz jetru.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi