Respirator
Shutterstock
Respirator

Shutterstock

Respirator, Foto: Shutterstock

Dok se bolnice spremaju da obezbede više ventilatora, neki lekari postaju kreativni kako bi pomogli svojim pacijentima. Takav je slučaj sa kanadskim lekarom Alejinom Gutijerom, anesteziologom iz bolnice Pert end Smits Fols u Ontariju.

Uradi sam

Doktor Gutijer, koji je doktorirao respiratornu mehaniku, pretvorio je jedan bolnički respirator u mašinu koja može da opsluži devet pacijenata koristeći se krilaticom "uradi sam". Proces je bio tako sjajan da su ga neki čak nazvali "zlim genijem".

Gutijer je bio inspirisan Jutjub video snimcima koje su napravila dvojica lekara iz Detroita 2006. godine. Rekao je da je stvorio složen respirator koji će ljudima pružiti najbolju šansu za preživljavanje.

- U jednom trenutku možda nećemo imati druge mogućnosti - rekao je Gutijer za SBS Njuz.

Italija, korona

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

- Opcija bi mogla biti dobra. Radi se o tome da ćemo morati da biramo ili da pustimo ljude da umru ili im pružimo priliku.

Respirator za devet osoba sada je na naslovnicama širom sveta nakon što je njegov kolega objavio sliku na Tviteru.

- Tako je za deset minuta "zli genije" koji je jedan od naših anesteziologa opšte prakse povećao kapacitet respiratora naših bolnica sa jednog na devet !!! -  tvitovao je.

Tvit je prikupio više od 71.000 lajkova i retvitovan je 16.000 puta.

Čini se da je čak i milijarder Ilon Mask bio impresioniran Gutijerovom napravom, jer je prokomentarisao da se radi o "zanimljivoj ideji".

Mask je čak komentarisao i logistiku respiratora dodajući:

- Jedan računar, pumpa i akumulator pritiska bili bi u redu za mnoge pacijente, ali u idealnom slučaju pojedinačni ventili po pacijentu da personalizuju negu i izbegnu rizik od protoka.