Orah, orasi
Shutterstock, ilustracija
Orah, orasi

Shutterstock, ilustracija

Orah, orasi, Foto: Shutterstock, ilustracija

Oni koji imaju orahe ili ih beru pitaju se kako da izbegnu čuvenu prljavštinu po rukama, koju ljuštenje oraha neminovno izaziva.

Dva su načina za to, jedan je da prilikom ljuštenja koriste zaštitne rukavice, a drugi da se obojena koža namaže sokom od limuna i to čim se boja pojavi, jer što se duže čeka, boje od kore oraha se sve teže rešiti. Zaprljanu kožu potom treba posuti solju, ostaviti malo da odstoji i deluje, a zatim blago sunđerom obrisati kožu i potom je oprati mlakom vodom i sapunom.

Ruka, ruke, dlanovi, šake

Shutterstock, ilustracija

Ruka, ruke, dlanovi, šake, Foto: Shutterstock, ilustracija

Prljavština, naročito ako je duže stajala, neće se ukloniti samo jednim tretmanom već je navedeni postupak neophodno ponoviti više puta, dok se mrlje skroz ne uklone.

Inače, jezgra jednog oraha teška je pet do osam grama, a smatra se da su bolji orasi sa svetlijom jezgrom. Najviše oraha ima na prostoru između Himalaja i Sibira, a u Evropi se orasi najviše gaje u Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

Pročitajte još: