DA LI STE IKADA RAZMIŠLJALI O TOME Kako su delovi tela dobili svoja imena?!

Da li ste se ikada zapitali kako su pojedini delovi ljudskog – našeg tela, dobili imena to jest, nazive? Ljudi imaju mnogo delova tela s neobičnim nazivima za koje verujemo mnogi i ne znaju kako su imena nastala

Ljudsko telo
Ljudsko telo, Foto: Youtube/ National Geographic


"Drevne civilizacije su obično imenovale stvari prema njihovom obliku – poput nekih predmeta s kojima su svi bili upoznati", objašnjava Mari Fisel, doktorka nauka, profesorka na Katedri za istoriju medicine na Univerzitetu Džons Hopkins .

Krojački mišić (Sartorius muscle)

To je mišić prednje strane natkolenice i najduži je u telu čoveka. Aktivira se kada sedite prekrštenih nogu, kao što su to radili krojači dok su šili ivice ili manžete. Na latinskom reč "sartor" znači krojač. Tako je sartorius dobio ime krojački mišić.

Uvula (nepčana resica)

Uvula je mišićna tvorevina u sredini mekog nepca, pokrivena sluznicom. Dobila je naziv po latinskom izrazu za "malo grožđe", na šta je podsećao njen izgled.

Trtica

Drugi naziv za repnu kost, trtica, potiče od grčkog naziva za pticu kukavicu – „kokkux“ – jer zakrivljeni oblik kosti liči na kljun te ptice.

Dlan pokazivanje ruka
Dlan pokazivanje ruka, Foto: Shutterstock

Arterija

Naziv ove važne krvne žile koja vodi krv iz srca potiče od latinske i grčke reči „arteria“, što znači "držač vazduha". Drevni stručnjaci mislili su da su arterije vazdušni kanali jer nakon smrti nisu zadržavale krv.

Dlan

Možemo da zahvalimo rimskoj tradiciji za ono što danas nazivamo donjom stranom ruke, odnosno dlanom. U davnim vremenima bio je običaj da se stavlja palmin list u ruke pobednika pa naziv dlan (engl. palm) dolazi od latinske reči "palma".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi