Peruanska pustinja
Youtube /Print scren
Peruanska pustinja

Youtube /Print scren

Peruanska pustinja, Foto: Youtube /Print scren

Naska linije se nalaze na prostoru od 500 kvadratnih kilometara, a pojedine su duge i do 20 kilometara i mogu se videti samo iz vazduha. Postoje crteži u obliku trougla, kao i figura ljudi, majmuna, ptica i kitova, veličine od deset do nekoliko stotina metara.

Sada su peruanski arheolozi uspeli da otkriju i ovaj 37 metara dug crtež mačke, urezan preko cele strane jednog uzvišenja.

Do otkrića su došli sasvim slučajno prilikom snimanja terena zbog poboljšanja pristupa jednom od brda sa koga se pruža prirodno dobar pogled.

Oko 80 do 100 novih figura pojavilo se tokom poslednjih godina u dolinama Naska i Palpa, za koje naučnici pretpostavljaju da su nastale pre kulture Naska naroda (200–700. godine).

Neobični geoglifi pronađeni u regionu Perua 400 kilometara južno od Lime, nedaleko od grada Naske, predmet su misterije već više od 80 godina i još nije odgonetnuta tajna kako su nastale i koja im je bila namena.

Peruanski arheolog Toribio Mehija Sespe prvi je sistematski proučavao Naska linije 1926. godine. Međutim, sa obzirom da je linije gotovo nemoguće videti sa nivoa zemlje, one su javnosti predstavljene tek 1930. godine kada su komercijalni letovi počeli da saobraćaju iznad Perua.

Pročitajte još: