Jovan Vladimir
Youtube /Print scren
Jovan Vladimir

Youtube /Print scren

Jovan Vladimir, Foto: Youtube /Print scren

Albanci su ovu srpsku crkvu preveli pod albansku pravoslavnu crkvu i odavno o njoj govore kao takvoj i da nema nikakve veze sa srpskom crkvom.

Ikonu na glavnom ulazu iznutra su zamenili iz razloga što je na njoj ćirilicom bilo napisano ime svetog Jovana Vladimira. Sada na zamenjenoj ikoni je latinicom napisano „Shen Joan Vladimiri.“

Svake godine o njegovom prazniku okuplja se masa vernog naroda i moli se za ozdravljenje. Sav narod pravoslavni, i srpski i grčki i albanski, nazivaju svetog Svetog Jovana Vladimira čudotvorcem i pričaju o brojnim čudima koja su se oko crkve događala tokom godina.

Jovan Vladimir

Youtube /Print scren

Jovan Vladimir, Foto: Youtube /Print scren

Prema Letopisu Popa Dukljana, Samuilova kćerka Teodora Kosara je, zavolevši zarobljenog kneza, molila oca da je uda za njega. Car je dao Kosaru za ženu Vladimiru, a zatim svog novopečenog zeta vratio na dukljanski presto da vlada kao njegov vazal.
Vladimir je bio poznat kao pobožan, pravedan i miroljubiv vladar. Nije se uključivao u veliki rat, koji je kulminirao 1014. godine vizantijskom pobedom nad Samuilom. Car Samuilo je nedugo nakon toga preminuo, a po naređenju njegovog sinovca Jovana Vladislava, koji je preuzeo vlast nad carstvom 1015. godine, Vladimir je ubijen 22. maja 1016. godine. Odrubljena mu je glava ispred jedne crkve u Prespi, gde je i sahranjen. Nedugo potom priznat je za sveca i mučenika, sa praznikom 22. maja, on je prvi srpski svetac.

Pročitajte još: