Kako bi olakšali komunikaciju na Mesecu NASA finansira izgradnju potrebne infrastrukture za mobilnu kominikaciju

Kada god se govori o komunikaciji između astronauta u svemiru i komande leta na Zemlji, obično se spominje radio ili satelitska veza.

Pun mesec
Pun mesec, Foto: Shutterstock

Prema svemu sudeći, astronauti koji će u sklopu NASA-ine misije Arteims uskoro krenuti na Mesec, za komunikaciju bi mogli koristiti mobilne mreže.

Naime, NASA je objavila kako je dodelila 14,1 milion dolara vredan ugovor za uspostavljanje mobilne mreže na Mesecu, Nokiji. Kako ističu to će biti prvi LTE/4G komunikacijski sistem u svemiru, koji će sa vremenom prerasti u 5G mrežu (baš kao što će se to dogoditi i na Zemlji). Sistem bi trebao olakšati komunikaciju na površini Meseca, ali i omogućiti astronautima stabilniju vezu sa bazom na Zemlji.

Svemir
Svemir, Foto: Shutterstock

Iz Nokijinog odseka za istraživanja, pojasnili su kako im je u planu pružiti bežičnu komunikaciju astronautima, omogućiti lakšu navigaciju po Mesecu i olakšati prenos videa i fotografija.

Mreža koju će izgraditi trebala bi biti kompaktna, ali učinkovita te posebno dizajnirana kako bi izdržala ekstremne uslove koji se pojavljuju u svemiru poput radijacije i vakuuma.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi