pas
Youtube/Printscreen

 

pas

Youtube/Printscreen

pas, Foto: Youtube/Printscreen

Ako se slažete sa navedenim, onda će vas ovaj događaj oduševiti i poželećete da ga posetite. Stanovnici Nepala odredili su poseban dan u godini, kako bi se zahvalili našim četvoronožnim kompanjonima na prijateljstvu i vernosti.

Milioni Hindusa svake jeseni slave Diwali – festival svetlosti. Ono što Nepalce izdvaja od ostalih je poseban dan tokom festivala, koji oni zovu Kukur Tihar ili Kukur Puja i posvećen je psima.

Tihar se slavi pet dana, a drugi dan proslave posvećen je obožavanju naših omiljenih ljubimaca. Nepalci im tog dana serviraju ukusnu hranu, ukrašavaju ih cvetnim venčićima i obeležavaju takozvanim „tika“ znakom na čelima.

Crveni puder znači da je životinja sveto biće, a sama činjenica da ih Nepalci posmatraju na taj način je duboko dirljiva. U proslavu nisu uključeni samo kućni psi, već i oni ulični, koji imaju potpuno isti tretman.

Ovakav kraljevski tretman pasa proizilazi iz verovanja da su oni izaslanici Yame – hinduističkog boga smrti, a ovo je njihov način da mu se dodvore.

Osim toga, psi se pominju i u važnom hinduističkom rukopisu Mahabharata, u kojem Yudishthira, kralj pravednosti, nije hteo da uđe u raj bez svog krznenog prijatelja.