Ahmed Ademović
Printscreen/Youtube
Ahmed Ademović

Printscreen/Youtube

Ahmed Ademović, Foto: Printscreen/Youtube

Balkanski ratovi i heroji istih su nepravedno ostali u senci krvavijeg Prvog svetskog rata. Srbija je posle vekova ropstva oslobodila svoju sabraću sa Kosova i Metohije i južne Srbije, a zatim je slavnim bitkama potukla bugarsku agresiju.

Jedan od zaboravljenih heroja je i Ahmed Ademović, vojni trubač romske nacionalnosti iz Leskovca. Njegovo junaštvo je ušlo u predavanja na najprestižnijim svetskim vojnim školama.

Kako je Ahmed dosegao vrhunac herojstva? Krvava Kumanovska bitka je bila u punom zamahu, a tek dan pre nego što će uraditi ono po čemu će postati besmrtan, desilo se da je jedan bok turske vojske trubnim signalom označio povlačenje. Pošto je bio apsolutni sluhista, on je zapamtio sve melodije i signale koje je uspeo da čuje koje je tad turska vojska odsvirala.

Tokom bitke 24. oktobra 1912 godine, u trenutku kada se ona, kako će se ispostaviti, lomila. Bila je gusta magla tog ključnog dana. Srpske trupe su trpele velike gubitke, ništa se nije videlo. Ljudi su padali kao pokošeni.

Ahmed je uspeo je da neopaženo pređe na drugu stranu tako što je preko svoje uniforme obukao fes i kaftan mrtvog turskog vojnika. Iz pozadine turske vojske odsvirao je znak osvajačke vojske za povlačenje. Među turskim vojnicima je nastao haos i komešanje. Zbunjena turska vojska koja je u tom trenutku bila u silovitom naletu, počela je da se povlači, a Ahmed se u međuvremenu vratio u redove svoje vojske i onda zasvirao znak za juriš srpskoj vojsci koja je poletela na zbunjenu tursku vojsku i potukla je. Srpska vojska je nanela Turcima poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara.

Upravo za ovaj podvig, gospodin Ahmed je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. A njegov podvig koji je bio toliko prost i jednostavan završio je u udžbenicima na francuskim i ruskim vojnim akademijama kao pozitivan primer lukavstva običnog vojnika.

Ahmed Ademović se ponosio svojim podvigom i Karađorđevom zvezdom toliko da odlikovanje nije skidao do kraja života ni jednog dana. Meštani Leskovca pamtili su i poštovali njegovo herojstvo. U svakoj prilici i obeležavanju godišnjica, slavama, gospodin Ahmed je dobijao počasna mesta i svi su mu ukazivali veliku pažnju. U Beogradu i dan danas postoji ulica Ahmeda Ademovića na opštini Zvezdara.