AMERI NA SKRIVENOM MESTU SAGRADILI BAZU Kad se led otopio, otkriveno je šta se u njoj nalazilo! Isplivala najstrože čuvana tajna SAD!

Klimatske promene i otapanje leda bacile su sumnju na tu teoriju.

Grenland
Grenland, Foto: EPA/Ian Langsdon

Duboko u ledu Grenlanda nalazi se američka vojna baza iz vremena Hladnog rata, objavili su lokalni mediji.

Danska naučnica Nana Karlson kaže da je napuštena baza nekoliko stotina metara ispod ledenog pokrivača.

Pročitajte još

"Biće potrebno mnogo godina pre nego što se taj led otopi i baza postane dostupna istraživačima", kaže Karlson za Sermitsijak, grenlandski dnevni list.

Ova baza napajala se iz prvog mobilnog nuklearnog reaktora na svetu.

STAVLJALI SU NECI CIGLE U TORBU! Sećate li se braće Mitrović iz Srećnih ljudi? Evo kako danas izgledaju i ČIME SE BAVE! (FOTO)

Prvo je bila istraživačka stanica, ali posle je postala mesto odakle su Amerikanci mogli da lansiraju rakete u slučaju napada na SSSR.

Trebalo je da projektili budu skladišteni u mreži tunela, ali su se Danci, kojima pripada Grenland, pobunili pa je baza zatvorena 1966. godine. Vremenom ju je pokrio led.

Ipak, klimatske promene i otapanje leda bacile su sumnju na tu teoriju.

Grenland
Grenland, Foto: AP/David Goldman

Nema nove trke u naoružanju posle raskida nuklearnog sporazuma, tvrde u NATO.

Put na zapad

Rut Motram iz Danskog meteorološkog instituta kaže da izgleda da se led na Grenlandu za mesec dana otopio više nego što se u proseku otapa na godišnjem nivou od 2002.

"STEF TE VOLI" Celog života tata joj je bio NA NEBU, onda je rešila da ga iznenadi! (FOTO)

Danske vlasti su pre dve godine počele da traže ostatke američke baze, a radarski podaci pokazali su da se ona pomerila od u odnosu na mesto na kojem se nalazila 1959. kada je sagrađena.

Naučnici su pre dve godina na skijama prešli preko ledenog prekrivača noseći radar i tako su prvi put uspeli da dobiju jasne naznake gde nalazi baza.

Takođe, Danci tvrde da je u bazi ostalo oko 9.200 tona opasnog otpada, a tu su i ostaci nuklearnog reaktora koji tonu u led.

JAPANCI SE "IGRAJU BOGA"?! Država odobrila ukrštanje ljudi i životinja! Stvorena prva ČUDOVIŠTA?! Čovečanstvo je u velikoj OPASNOSTI?!

Sada se otvara pitanje ko će da očisti taj otpad jer je baza sagrađena posle američko-danskog sporazuma, a nisu se pitali stanovnici Grenlanda.

Naučnik Vilijam Kolgan, koji se najviše bavi klimom i glečerima, kaže da bi nejasnost ko je odgovoran za odlaganje simbola Hladnog rata mogla da "stvori potpuno novi oblik političke svađe, nastale zbog klimatskih promena".

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi