Nemačka, Berlin
EPA
Nemačka, Berlin

EPA

Nemačka, Berlin, Foto: EPA

– Sad živim u Minhenu i već tri godine pokušavam dokazati da sam bolestan, da su me takvim učinili u firmi u kojoj sam imao nesreću na poslu i koja je pokušala da me izigra kad sam se povredio, pa i u bolnici u Dortmundu, u kojoj su me operisali jer su kod nekih operacija pogrešili, i za to niko ne snosi odgovornost. Nemam nikakva primanja, dva meseca nisam platio kiriju, a i ne znam kako ću dalje – trvdi za Fenix magazin Turudić poreklom iz Čitluka u BiH, odakle se najpre preselio u Makarsku, a potom i u Nemačku.

Turudić je bio pomorac, ali bavio se i mašinstvom. U Datel, grad u blizini Dortmunda, dolazio je od 2009. godine na sezonski rad. Godine 2016. primljen je na stalan ugovor u firmi koja se bavi izradom betonskih ploča pa se preselio u Dateln. Prvu nesreću na radu doživeo je 2017. godine, kada je pao s merdevina sa visine od 2,5 metara. Oštetio je karlicu, pojavio mu se bol u desnoj preponi i bol u vratu sa desne strane. Nakon toga je četiri puta operisao stomak.

Šta biste Vi uradili na njegovom mestu?

 

Nakon što su ga otpustili iz bolnice u Dortmundu, Sabina Pejić Majer, koju je upoznao u Dortmundu i koja mu sve vreme pomaže, odvezla ga je u Minhen da bi tamo dobio odgovarajuću zdravstvenu negu.

– Od Dortmunda do Minhena sam se vozio sedam sati u automobilu, iz rane na stomaku mi je curila krv i nekakava tečnost. Kad sam došao u bolnicu, odmah su me operisali, posumnjali su na tumor, ali nije bio tumor. Samo nekoliko dana kasnije su me otpustili iz bolnice iako sam još bio nemoćan – govori Tihomir, koji je odlučio da traži odštetu od firme u kojoj je radio.

Međutim, prema njegovim rečima, u firmi su tvrdili da su sve te njegove tegobe počele dosta pre od pada. A onda Tihomir u Minhenu 2019. godine doživljava i težu saobraćajnu nezgodu.

-Žena koja je vozila auto kojim se zabila u moj automobil je navodno bila pod uticajem alkohola. Nakon te nesreće, nijedan advokat ne želi uzeti moj slučaj vezan za odštetu. Sve preglede sam napravio i u BiH i tamo mi je ustanovljeno puno više dijagnoza nego što su otkrili nemački lekari, i to mi otežava traženje odštete – navodi Tihomir tvrdeći da su mu "neki advokati tražili i do 20.000 evra za preuzimanje slučaja".

– Za nemačku državu si dobar dok radiš i plaćaš račune, a kad zatražiš svoja prava, u problemima si - kaže Tihomir.