Julija Muni
Printscreen: Instagram
Julija Muni

Printscreen: Instagram

Julija Muni, Foto: Printscreen: Instagram

Julija Muni (34), učiteljica iz Filadelfije, nosila je sto dana istu garderobu kako bi svoje đake naučila važnoj lekciji koja će im značiti u životu. Cilj joj je bio da dokaže da osoba nije ono što nosi na sebi.

 

Pročitajte još:

 

Julija je izjavila da je postala očajna kada je shvatila da deca potpadaju pod kulturalna očekivanja i da nemaju svoje "ja". Shvatila je i da će izrasti u ljude koji će sav svoj novac bacati na garderobu samo da bi bili prihvaćeni u društvu.

Njen izazov je bio da skrene pažnju na problem koji nastaje u životnoj sredini zbog proizvodnje garderobe, kao i probleme radnika koji prave tu istu garderobu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Julia Mooney OneOutfit100Days (@oneoutfit100days) on Jan 17, 2019 at 11:59am PST

 

- Moja misija je da pokrenem ljude da misle pre nego što kupe, nose, odbace i ponovo kupe neku odeću. Može li se kupiti već korišćena odeća? Kupujte manje. Naučite da šijete stavari od različitih delova materijala. Da li nam je zaista potrebna ta količina nove garderobe? Da li zaista živimo u kulturama koje nas karakterišu i etiketiraju na osnovu onoga što nosimo na sebi? Šta bi se desilo kada bismo energiju za kupovinu preusmerili na neku humanitarnu akciju? Da li se nalazimo u začaranom krugu u kojem smo interesantni ako imamo nešto interesantno na sebi i obratno? - napisala je Julija na Instagramu i time opisala svoju ogorčenost današnjom situacijom.

Preporučujemo i ovo:

 

Džulija se nadala da će njen postupak pokrenuti diskusiju među njenim učenicima, kolegama, prijateljima, pa i u okviru njene porodice o pritisku koji društvo vrši najviše na mlade ljude da moraju stalno da kupuju sebi nešto novo kako bi bili prihvaćeni i cenjeni.

Izazov #oneoutfit100days se proširio na celu zemlju, a u njemu je učestvovao i Julijin muž Patrik koji radi u srednjoj školi.

Julija je zamolila svoje učenike da napišu mali sastav o tome šta zaista misle o njenom projektu i reakcije su bile takve da su pokazale da je izazov bio uspešan.

 

- Gospođa Muni je zaista izvela revolucionarnu stvar jer je pokazala da nije važno šta nosite na sebi niti kako izgledate. Postoje veći problemi na svetu kao što je zagađenje - napisala je jedna devojčica Emili koja ima samo 12 godina.