Jovan Vasiljevski
RTS printscreen
Jovan Vasiljevski

RTS printscreen

Jovan Vasiljevski, Foto: RTS printscreen

Jovan Vasiljevski za porodični ručak može da napravi salatu od samo dva paradajza, jer su teška skoro tri kilograma, a verovatno mnogi trljaju oči kada vide ovakav plod. Da bi se dobio ovakav plod neophodno je imati dobro seme, ali treba znati i kako ga posejati.

ANKETA: Da li ste nekada videli bundevu ove veličine?

 

Sadnice moraju imati duži koren, jer jedan deo se postavlja u zemlju vodoravno, od rovaca se štiti praškom, a đubri se domaćim stajnjakom i humusom. Veoma je važno i dobro zalivanje.

“Voda mora da bude ustajala i ja paradajz zalivam ujutru, a ne uveče, jer su preko dana velike temperature i to bi ga preseklo. Bez toga ne bi bilo ni takvih rezultata i zato ja ustajem svakog jutra u šest sati”, objašnjava Vasiljevski.

Jovan je iz Nemačke dobio seme bundeve. Posejao ga je ovog proleće i sad očekuje prve plodove koji su već veoma krupni.

“Primile su se i već ih ima i dugačkih oko 50 centimetara. Za sad ih je desetak, a biće ih još do kraja, jer ima još dosta cvetova”, navodi Vasiljevski.

U svojoj bašti Jovan uzgaja još mnogo različitog povrća, ali i kajsije i aroniju i kako kaže zadovoljan je jer po zdravu hranu ne mora da ide na pijac, a sada će imati i kolače od svoje bundeve.

Pročitajte još: