Medicinske sestre, bolnica, korona
epa
Medicinske sestre, bolnica, korona

epa

Medicinske sestre, bolnica, korona, Foto: epa

Stručnjaci kažu da se Britanija izvukla iz pandemijske situacije jer je uvođenje vakcine protiv koronavirusa smanjilo stopu zaraze za 90%.

Na osnovu podataka prikupljenih nacionalnom anketom o infekcijama KOVID, koju vode Univerzitet u Okfordu i Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), stručnjaci su otkrili da tekući program primene vakcina uspešno seče i simptomatske i asimptomatske slučajeve koronavirusa .

Virus je prvi put u šest meseci postao treći najveći ubica u Engleskoj, jer vakcina pomaže usporavanju stope zaraze.

Nakon stvarne studije uticaja vakcinacija na opštu populaciju, istraživači su otkrili da je primena samo jedne doze vakcine Pfizer ili AstraZeneca pojedincima dovela do pada trećine slučajeva od koronavirusa za dve trećine. Takođe se kaže da je prva doza 74% efikasna protiv simptomatske infekcije.

Raspravljajući o rezultatima, vođa studije profesor Tim Spektor rekao je: "Stope su ove nedelje ponovo u padu za 28% i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko dana pasti ispod granice od 1.000 slučajeva prema rekordno niskom nivou prošle godine u avgustu. Istraživanje ONS-a takođe sada pokazuje trendove opadanja. "

Valker je prokomentarisao: "Bez vakcina mislim da približavanje nuli nije zaista izvodljivo u situaciji u Velikoj Britaniji u kojoj smo efektivno endemični, prešli smo iz pandemije u endemsku situaciju. Dugoročno zaključavanje nije održivo rešenje, pa će vakcine očigledno biti jedini način da imamo priliku da ovo kontrolišemo. "

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji , pandemija je "širenje nove bolesti širom sveta". U međuvremenu, Centri za kontrolu bolesti endema opisuju kao "stalno prisustvo i / ili uobičajenu prevalenciju bolesti ili infektivnog agensa u populaciji unutar geografskog područja".