Če Gevara
Printscreen/Youtube
Če Gevara

Printscreen/Youtube

Če Gevara, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Ernesto Gevara de la Serna, poznatiji kao Če Gevara ili samo Če, bio je marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, lekar, diplomata i pisac

* Predstavljao je jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi, a nakon nje se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe širom sveta!

* Napustio je Kubu 1965. i pošao u DR Kongo, odakle je planirao da pokrene afričku revoluciju. Nakon potpunog neuspeha ove operacije, isto je pokušao i u Boliviji. U to vreme, već je postao ozbiljan “trn u oku” kapitalističkih vlasti, u prvom redu SAD

Smrt koju ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju

Upravo su američki specijalci trenirali bolivijske vojnike sa ciljem da zarobe Če Gevaru u čemu su i uspeli 8. oktobra 1967. Sutradan, najveći simbol revolucija 20. veka, mučki je ubijen, piše Istorijski zabavnik.

Pročitajte još:

Njegova smrt ostala je do dan danas kontroverzna. Bolivijski lekari su mu nakon smrti amputirali šake, a vojska je odnela telo na nepoznatu lokaciju gde je sahranjen zajedno sa još šest drugih gerilaca. Telo je pre toga prikazano novinarima golo do pasa i sa otvorenim očima.

Šake su stavljene u formaldehid i poslate u Buenos Ajres radi identifikacije u argentinskoj policiji, na osnovu otisaka prstiju. Potom su poslate na Kubu, a 15. oktobra 1967. Kastro je javno obznanio Čeovu smrt i objavio tri dana žalosti.

Misterija poslednjeg počivališta

Bolivija je decenijama odbijala da otkrije mesto konačnog počivališta kubanskog revolucionara. Krilo se čak i to i da li je Če kremiran ili sahranjen. Celu proceduru oko posmrtnih ostataka revolucionara vodio je Feliks Rodrigez, agent CIA, ali on o tome nikad nije svedočio.

Odsečena dva ključna grada na severu Sirije, Kurdi nemaju kud! (VIDEO)

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 13.10.2019. 18:23 Turske snage ušle 35 kilometara duboko. Turska vojska, Foto: Twitter/Printscreen * Deo turske vojske i odredi sirijske opozicije, koji sprovode operaciju na severu Sirije, preuzeli su kontrolu nad strateški važnim auto-putem * Reč je o putu M4 Alep-Hasaka koji povezuje severoistočne delove Sirije sa drugim regionima zemlje * Ovu vest je saopštilo Ministarstvo odbrane Turske - Kao rezultat uspešne operacije, obezbeđena je kontrola nad auto-putem M4, 30 do 35 kilometara od granice - navodi se u saopštenju turskog Ministarstva.

Tek krajem 1995. godine, penzionisani general Mario Vargas, ispričao je Džonu Liju Andersonu, autoru knjige “Če Gevara: Revolucionarni život“, da je Če sahranjen kod stare aerodromske piste u Valje Grandeu. U istoj knjizi navedeno je i da su poslednje reči slavnog revolucionara bile: “Pucaj, kukavico. Ubićeš samo čoveka”.

Međunarodni tim istraživača je kopao na toj lokaciji preko godinu dana, da bi u julu 1997. godine ekipa kubanskih geologa i argentinskih forenzičara našala ostatke sedam tela u dve masovne grobnice, uključujući jedno bez šaka.

Bolivijsko ministarstvo unutrašnjih poslova je identifikovalo telo kao Če Gevarino 12. jula 1997. nakon provere zuba iako i danas postoje teorije po kojoj pronađeni ostaci nisu ostaci kubanskog revolucionara.

Misterija obavija čak i fotografije nastale tog kobnog dana Gevarine smrti

Francuski novinar Mark Iten je bio jedini reporter koji je ovekovečio Če Gevarinu smrt. Njegove fotografije prikazuju telo u jakni vojnog stila na kojoj se nalaze tragovi zemlje, kao i slike tela odmah posle smrti. Iten je fotografije poslao Frans presu i reč je o slikama koje su obišle svet i izazvale zgražavanje javnosti. One se sada nalaze u arhivi francuske novinske agencije.

Nestalu devojčicu (9) tražilo hiljadu ljudi! Našli je mrtvu u podrumu, a kada su uhapsili monstruma nastale demonstracije! Policija im nije mogla ništa

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 13.10.2019. 16:23 Ruski mediji pišu da je osumnjičeni za ubistvo 35-godišnji Mihail Tuvatin kojem je 6 puta suđeno za krađu, razbojništvo i silovanje. Uviđaj, Foto: Alo!/ Dejan Briza * Devojčica nestala 9.

Međutim, mnoge fotografije su odmah nakon što su načinjene nestale. Mark Iten preminuo je 2012. godine ne otkrivši koliko je slika tog dana načinio. Gotovo 50 godina od smrti legendarnog latinoameričkog gerilskog vođe, španski političar Imanol Artega je 2014. pronašao nikada pre viđene fotografije Gevarinih posmrtnih ostataka.

Ispričao je da ih je pronašao u kutiji sa slikama o Boliviji koje su ostale iza njegovog rođaka, španskog misionara Luisa Kuarteroa koji je godinama živeo u Latinskoj Americi, a koji ih je po priči dobio od “jednog francuskog novinara” koji se plašio da fotografije zbog svoje brutalnosti nikada neće biti objavljene, a Kuartero je tada bio jedini Evropljanin koji se vraćao u svoju zemlju.

Artega je 2014. izjavio da uopšte ne namerava da proda nepoznate slike Če Gevarinog pogubljenja, već će ih čuvati kao porodično blago.

BONUS VIDEO: Fudbaleri Zvezde pozdravljaju navijače na Jarinju