Agori, varanasi, indija, sekta
Profimedia.rs
Agori, varanasi, indija, sekta

Profimedia.rs

Agori, varanasi, indija, sekta, Foto: Profimedia.rs

Fotograf, Jan Skvara (38) iz Poljske, putovao je kroz Varanasi u Indiji, kada je naišao na mesto gde živi pleme pripadnika sekte Agori. I ranije su, mada veoma retko, fotografi uspevali da provedu neko vreme sa ovim plemenom, te je Jan imao neke osnovne informacije o njihovom životu. Međutim, susret sa njima uživo, bio je nešto potpuno drugačije.

Prizori koje je video, a koji su se našli i na njegovim fotografijama, poput čoveka koji ritualno naginjao glavu unazad i dizao ruke u vazduh pre nego što je popio tečnost iz prave ljudske lobanje, potpuno su ga zapanjili.

Slike Agorija

Agori su mistična hindu sekta, a njeni pripadnici žive asketskim životom, odnosno, odriču se čulnih zadovoljstava kako bi postigli duhovni mir. Kako bi se oslobodili svake požude, strasti i srama, pripadnici ove sekte nose veoma malo odeće. Ono što je takođe karakterističan deo njihovog rituala je mazanje belom prašinom.

Jan je sa pripadnicima ove sekte proveo četiri dana i za to vreme napravio neverovatne fotografije koje prikazuju jedan od post-mortem rituala, po kom je ova sekta posebno poznata.

Naime, Agori su i kanibali, a uglavnom konzumiraju meso preminulih, pomoću čijih tela uspostavljaju vezu sa božanskim.

Iako obožavaju hinduističko božanstvo Šivu, prakse koje primenjuje ova sekta smatraju se kontradiktornim hinduizmu.