Velika bela ajkula
Shutterstock
Velika bela ajkula

Shutterstock

Velika bela ajkula, Foto: Shutterstock

Obdukcije šest lešina belih morskih psina na obali Južnoafričke Republike otkrile su da su morske nemani nastradale od kitova ubica. Ali, ta činjenica nije toliko iznenadile morske biologe koliko način na koji su orke sredile morske pse.

Da li ste gledali filsmki serijal "Ajkula" sniman osamdesetih godina?

 

Naime, orke su gotovo hirurški precizno iz morskih pasa izvukle i pojele njihovu jetru, srce i testise.

- Rasporile su kožu psinama taman toliko da iz njih jetra doslovce proklizi - rekla je Alison Tovner.

- Ovo je i nas iznenadilo iz jednostavnog razloga što nemamo baš prilike da vidimo lešine morskih pasa nasukane na plažama. Zapravo, to se gotovo nikada ne događa i nemamo prilike da ih naučno istražimo. 

Alison Tovner je priznala da je bila zaprepašćena viđenim.

- OK, jednom je falila jetra. Međutim, kada sam istu stvar videla kod drugog morskog psa, bila sam u potpunom šoku. Njihovi organi bili su doslovno iščupani!

Dodala je da su kod dve psine srca bila iščupana, a kod jednog su nedostajali testisi.

- Mislimo da je to delo orki. Kao da su učili kako iščupati jetru. Pazite, jetra je vrlo skliska, nauljena i ako pogodite pravo u centar, sama će se izlivati.

Zanimljivo, učestali napadi kitova ubica na bele morske psine nisu naišli na odobravanje biologa i lokalnog stanovništva.

- Ne znamo kako će nestanak morskih pasa uticati na ekosistem velike uvale kod Cape Towna. Puno je nagađanja, ali realno, nismo niti sto posto sigurni da su kitovi zaslužni što ih ima sve manje i manje.

Pročitajte: