Venecija
Tanjug/AP

 

Venecija

Tanjug/AP

Venecija, Foto: Tanjug/AP

Tako ćemo moći da zavirimo u budućnost i predvidimo kako će izgledati svet do 2050. godine. Za ovih deset događaja gotovo je izvesno da će se dogoditi u narednih 30 godina.

Nove države

Nakon što je krajem 2019. godine ostrvo Bugenvil na referendumu izglasalo nezavisnost od države Papue Nove Gvineje (na čak 98 odsto važećih glasačkih listića je bilo zaokruženo "da"), možemo uskoro da očekujemo da se broj država na svetu poveća.

Istorijski referendum je bio neobavezujući i o nezavisnosti će uskoro početi da pregovaraju lideri Bugenvila i Papue Nove Gvineje. Osim toga, 2020. godine bi na refrendum trebalo da izađu i stanovnici ostrva Nova Kaledonija koji će odlučivati o tome da li će ostati u sklopu Francuske ili postati nezavisna država.

Nova najviša zgrada na svetu

Burdž Kalifa, zgrada visoka 828 metara, nedavno je proslavila svoj deseti rođendan. Njena izgradnja je počela 2004. godine i trajala je šest godina. Ova zgrada iz Dubaija trenutno važi za najvišu zgradu na svetu, ali ne zadugo. Naime, 2021. ili 2022. godine bi trebalo da bude završena izgradnja Kule Džeda, koja se nalazi u Saudijskoj Arabiji. Kula Džeda, čiji su temelji postavljeni 2013. godine, biće visoka neverovatnih hiljadu metara i imaće preko 200 spratova.

Požar Jadran svemir

NASA

Foto: NASA, printskrin

Svemirski hoteli

Za avanturiste koji imaju račune prepune para početak nove decenije doneće i nove načine da taj novac potroše. Svemirski turizam je donedavno bio samo fantazija, a sada postaje stvarnost. "Spejs eks" već ima planove da 2023. godine povede jednog srećnog japanskog milijardera na put oko Meseca. Prošlog leta NASA je objavila da je Međunarodna svemirska stanica zvanično otvorena za poslovanje kako bi primala goste na noćenju. Pored toga, do 2025. godine treba da bude otvoren i prvi pravi svemirski hotel – Fon Braunova rotirajuća svemirska stanica.

Završetak gradnje Sagrade Familije

Simbol Barselone i jedna od najčuvenijih građevina na svetu, Sagrada Familija, trebalo bi da 2026. godine bude konačno završena. Neverovatno je da je grad Barselona tek 2019. godine zvanično odobrio građevinsku dozvolu za ovu katedralu, iako je njen tvorac Antonio Gaudi podneo zahtev još 1885. godine. Izgradnja treba da bude završena na 100. godišnjicu njegove tragične smrti. Naime, ovog arhitektu i ekscentričnog genija 1926. godine ubio je tramvaj.

Venecija ostaje bez stanovnika

Romantična Venecija već godinama polako tone, a predviđa se da će do 2028. godine život u njoj postati nemoguć. Nivo mora koji neumoljivo raste, potpomognut i klimatskim promenama, prošle godine je izazvao poplave bez presedana u jednom od najpopularnijih gradova među turistima. Očekuje se da Venecija, čuvena po svojim mostovima, kanalima i trgovima sa arhitekturom iz srednjeg veka i renesanse, do 2100. godine bude potpuno pod vodom.

Arktik, podmornica

screenshoot/Youtube

Arktik, podmornica, Foto: screenshoot/Youtube

Smanjenje arktičkog ledenog pokrivača

Porast globalnih temperatura izaziva sve veće topljenje leda na polovima, pa se predviđa dramatično smanjenje površine ledenog pokrivača na Arktiku. Severni ledeni okean bi do 2030. godine mogao da preko leta ostane potpuno bez leda, smatraju stručnjaci.

Topljenje je već izazvalo rast nivoa mora, kao i probleme za ljudske zajednice i životinjske vrste koje žive na severu planete. Poslednjih nekoliko godina zabeleženi su dani kada je temperatura na Arktiku skakala i do 20 stepeni iznad proseka.

Kvantna teleportacija u Rusiji

Ruski naučnici su najavili da će do 2035. godine uspešno sprovesti kvantnu teleportaciju. Ali nemojte odmah da pomišljate na scene iz "Zvezdanih staza". Ne radi se o momentalnoj teleportaciji čvrstih predmeta kroz svemir. Kvantna teleportacija podrazumeva stvaranje pouzdanog sistema komunikacije koji će prenositi polarizovano stanje fotona kroz svemir.

Razotkrivanje ubistva Džona Kenedija

Godine 2038. će Američka nacionalna arhiva konačno ukloniti oznaku "strogo poverljivo" sa velikog broja dokumenata o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija. Uprkos činjenici da je prema zvaničnoj verziji za Kenedijevo ubistvo krivcem smatran Li Harvi Osvald, postoje brojna pitanja i nedoumice u vezi sa tim zločinom, kao i teorije zavere o umešanosti CIA I drugih tajnih službi.

Ima puno ljudi koji ne veruju u to da je Osvald samostalno delovao. I dok je sa dela dokumenata skinuta oznaka tajnosti 2017. godine, ostatak dokumentacije je zaključan do 2038. godine.

Eksperimentalni termonuklearni reaktor

Izgradnja Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora započeta je u mestu Kadaraš na jugu Francuske 2007. godine na udaljenosti od oko 64 kilometra od Marseja. U pitanju je najveći svetski fuzioni eksperiment. Ovaj reaktor bi trebalo da bude mnogo bezbedniji od tradicionalnih nuklearnih reaktora jer u slučaju nesreće emisija radijacije ne bi trebalo da budu visoka. Reaktor je dizajniran da proizvodi 500 megavata izlazne snage sa 50 megavata ulazne snage, odnosno da proizvede 10 puta više energije nego što potroši.

Mars, crvena planeta, voda na marsu

NASA

Mars, crvena planeta, voda na marsu, Foto: NASA, printskrin

Kolonizacija Marsa

Veruje se da će do 2050. godine po Marsu hodati prvi kolonisti sa Zemlje. Oni bi mogli da stignu na Crvenu planetu kao deo projekta "Mars One", ili možda pomoću neke od letelica kompanije "Spejs eks", ali će naučnici pre toga morati da reše mnoge probleme. "Spejs eks" već radi na izgradnji svemirskog broda koji bi trebalo da prve koloniste pošalje na Mars. Osnivač ove kompanije Ilon Mask je uveren da je moguće da do 2050. na Marsu nikne i prvi grad.

Komentari (1)

Mila

07.01.2020 19:54

samo vi čačkajte po svemiru,zato nam je kako nam je...