TEHNOLOGIJA U SLUŽBI OČUVANJA Japanci koriste nove izume kako bi proučavali prirodu

Naučnici sa univerziteta u Osaki, Nagoji i Tohoku napravili su iskorak u proučavanju životinjskog sveta, i to uz pomoć veštačke inteligencije.

Ptica, jato, nebo, sloboda, priroda
Ptica, jato, sloboda, priroda, Foto: Shutterstock, ilustracija

Tim istraživača je dizajnirao male sisteme nadgledanja, od kojih svaki sadrži video-kameru, uređaj za merenje brzine, GPS i 8-bitni mikrokontroler. Zakačili su ih za galebove i još neke morske ptice na ostrvu Kabušima, na severu Japana.

Cilj je bio da softver prati različite parametre koje sistem očitava, a zatim da ih šalje naučnicima na procenu. "Istreniran" je tako da se kamera uključi svaki put kada primeti da ptice traže hranu.

"Budući da ovakvi sistemi moraju da budu mali i lagani, ne mogu dugo da traju. Zato je bilo teško zabeležiti neke anomalije u ponašanju životinja, odnosno neke stvari koje inače retko rade", rekao je jedan od naučnika.

Čitav ovaj eksperiment, u kome se koristi veštačka inteligencija za praćenje životinjskog sveta, trebalo bi da posluži naučnicima da i ubuduće razvijaju sisteme koji bi im olakšali proučavanje prirode, a naročito ona ponašanja za koja je gotovo nemoguće fizičko prisustvo čoveka.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi