Jaja, prodaja
Alo!/ Dejan Briza
Jaja, prodaja

Alo!/ Dejan Briza

Jaja, prodaja, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju "zeleno svetlo" kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva.

Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

"Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formula", rekle su biolozi Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.

Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošja.

Ljuska je još u procesu izrade, a u toku su konsultacije sa stručnjacima o izboru najzdravije opcije.

U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna.

jaja, jaje

Shutterstock

jaja, jaje, Foto: Shutterstock

Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošjih.

"Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuvanju reagovati isto kao i kokošja", rekle su naučnice.

Dodale su da se kokošja jaja koriste na toliko različitih načina i da to otežava proces kopiranja.

Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.

Komentari (4)

Vladimir

15.02.2020 21:53

Ne razumem zašto ih zovu jajima kada nisu. Male robote koji lice na ljude niko ne zove ljudima nego robotima.

Branko

15.02.2020 22:04

Komentar u vezi pravopisa u naslovu: neispravno je reći namErnice, jer ta teč nema značenje. Ali reč namIrnica, znači "namiriti" potrebu za hranom... A ne NAMERITIGIFAE

Ivan

16.02.2020 07:34

Kako se zove vegan koji ima proliv? Multipraktik.

rođa

16.02.2020 08:01

Uskoro i veganska kobaja, bez mesa, sa dva jaja=gozba