Izraz nam je sasvim uobičajen i ne dovodimo ga u pitanje, ali znate li zašto se policijski kombi zove baš MARICA?

Viđamo je svakodnevno i otkad znamo za sebe znamo i da se zove "marica", ali zašto čuveni plavi kombi nosi baš taj naziv - retko ko zna.

Maja Androvac policija marica
Ilustracija: Alo!/Rajko Ristić

Iako većina veruje da je policijsko kombi vozilo dobilo nadimak u inspirativnom trenutku nekog domaćeg šaljivdžije, istina je drugačija.

Naziv “marica” vodi poreklo iz engleskog jezika. Još u 19. veku, crne policijske kočije nazivane su “Black Maria” širom engleskog govornog područja.

Ipak, dalja etimologija nadimka nije najsigurnija i račva se u dva pravca.

Prvi se vezuje za “Crnu Mariju”, slavnu kobilu koja je sredinom 19. veka u SAD pobeđivala u mnogim trkama, a zbog velike popularnosti koju je stekla, postalo je uobičajeno da crni konji dobijaju njeno ime.

Takođe, među policajcima se odomaćio izraz “Pošalji crnu Mariju”, koji se odnosio na boju kočije, ali i brzinu kojom je trebalo da stigne na mesto zločina.

Prema drugoj teoriji, mada manje verovatnoj, poreklo nadimka vezuje se za Afroamerikanku Mariju Li, koja je u prvoj polovini 19. veka u Bostonu posedovala bordel. Kako je bila veoma krupna i jaka, policija ju je često zvala u pomoć pri intervencijama, kada bi posetioci pravili probleme u bordelu.

Navodno je Marija bila veoma revnosna, da ju je policija zvala kao ispomoć i prilikom drugih intervencija, pa je vremenom i policijska kočija, kao verni policijski pomoćnik, dobila nadimak Crna Marija.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: goca gocic
  12/09/2018 - 20:44
  Ali zasto "marica"?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi