KADA TITO KAŽE - NEMA ODLAGANJA Izgradnja Sava centra počela je po direktnom nalogu "najvećeg sina naših naroda i narodnosti"

Ideja za izgradnju Sava centra stvorena je kada se predsednik SFRJ Josip Broz Tito vratio iz Helsinkija sa Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji gde je odlučeno da će sledeća konferencija biti održana u Beogradu

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: printscreen

Graditelji su imali veoma kratak rok da za nešto više od godinu dana izgrade prvi deo kompleksa, u kom će se nalaziti kongresni centar.

Da li vam se dopada Sava centar?

Ukupan broj glasova: 111

  • Da, uklapa se u arhitekturu tog dela grada: 86% (95)
  • Ne, nije po mom ukusu: 14% (16)

Za arhitektu je izabran Stojan Maksimović koji je o procesu izgradnje nedavno izjavio: „Može se reći da je to bilo kratko vreme, ali ja nisam imao šansu da ga produžavam ili odlažem. Imao sam šansu da napravim objekat. U tome sam uspeo jer sam - na moju sreću ili na sreću drugih - znao šta hoću i šta mogu da uradim.

Niko nije mogao da se meša, jer kada bi se mešao, rok bi morao da se odloži, a to bi bilo vrlo opasno za njega u odnosu na vrhovnog komandanta. Imao sam tu čast da mi grad dozvoli da uzmem koga želim, da radim sa najboljim stručnjacima. I uzeo sam ljude koje sam želeo. Skup svih tih okolnosti stvorio je to delo. Kad je niklo i otvorilo se, oni koji su ga poručili, bili su prezadovoljni."

Sava centar
Sava centar, Foto: Youtube /Print scren

Prvi deo objekta završen je mesec dana pre konferencije, a 14. maja 1977. godine - konferencijski deo Sava centra svečano je otvorio Josip Broz Tito, a na ulazu u Sava centar i danas stoji spomen ploča sa ugraviranim rečima koje je napisao:

- Srdačno čestitam graditeljima ovog lijepog objekta, koji će našoj zajednici korisno služiti, a želimo i da međunarodni skupovi koji će se ovdje održati doprinesu miru i saradnji u svijetu.

Nakon konferencije, izgrađena su još dva dela. Druga faza - zgrada Velike dvorane - završena je u junu 1978, a 13 meseci kasnije otvoren je i treći deo celine - hotel Beograd-Interkontinental.

Kada je objekat u potpunosti završen, prvi direktor Centra "Sava" Miloje Popović nazvao ga je Hram socijalizma.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi