TURISTI HRLE, A OVO NE ZNAJU Iz dubina černobiljske šume vreba VELIKA OPASNOST! Klonite se "Kandže" ako vam je ŽIVOT MIO! (VIDEO)

Otkako je HBO-ova serija "Černobilj" zaludela svet, detalji o černobilskoj Zabranjenoj zoni ne prestaju da privlače interesovanje javnosti.

Serija Černobilj
Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

 

* Černobiljska katastrofa dogodila se 26. aprila 1986. godine

* Kontaminacija tla, vode i vazduha je bila devet puta veća od eksplozije atomske bombe u Hirošimi

* Od posledica radijacije sve ukupno preminulo je prema neslužbenim podacima između 200.000 i 400.000 ljudi

Turisti hrle u Černobilj ne bi li svojim očima videli mesto gde se dogodila jedna od najvećih tragedija u istoriji sveta, ali malo njih će uspeti da vidi nešto najopasnije što Zabranjena zona krije - "Kandžu".

Černobilj
Černobilj, Foto: printskrin

KRAGUJEVČANIN OTVORIO RESTORAN U ČIKAGU Ovu palačinku zove Jugoslovenka, a kad čujete koja svetska zvezda je redovno jede s guštom, zanemećete! (FOTO, VIDEO)

Reč je o delu krana koji je korišćen nedeljama nakon černobiljske katastrofe 1986. godine kako bi se očistio radioaktivni grafit i materijal koji je eksplodirao u reaktoru četiri i odleteo na susedne krovove elektrane. Kad više nije bila potrebna, "Kandža" je skinuta s dizalice i bačena duboko u šumu s namerom da je više niko nikad ne pronađe.

Serija Černobilj
Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

Ipak, kako to obično biva, neki su ipak uspeli da je pronađu. Australijski arheolog Robert Maksvel "Kandžu" je pronašao tokom jednog od svojih izleta u Zabranjenu zonu 2010./2011. godine. Zbog prirode svog posla, imao je mogućnost da poseti mesta u Zoni koja turisti ne mogu videti pa su tako on i vodič uspeli da pronađu i "Kandžu".

NIJE HTEO DA GA PUSTI IZ USTA, JURIO SAM KUĆI OD SRAMA Izveo psa, pa mu bacao granu. Kada je video šta ljubimac vraća, glava je počela da mu pulsira od velikog, gumenog, roze...

- Danas u Zoni postoji mnogo stvari koje bi vas mogle ubiti kroz neko razdoblje ako ih dodirnete, a "Kandža" je definitivno najopasnija od svega jer nije ograđena ili nedostupna poput drugih opasnih stvari tamo. Zapravo samo sedi u šumi. Može biti smrtonosna - objasnio je za News.com.au.

On je želeo da ukaže koliko je "Kandža" radioaktivna pa je gurnuo ruku u nju kako bi izmerio brojeve Geigerovim brojačem.

- Vodič je vikao da je ne dodirujem - prisetio se i dodao da je i sam bio veoma zabrinut.

- Imao sam osećaj kao da se susrećem s mitskim bićem - rekao je i dodao da je brojač počeo da luduje. 

Kandža
Kandža, Foto: Printscreen/Youtube

Čitavo vreme je pokušavao da se zaštiti, ali ruka mu je kratko bila izložena radijaciji "Kandže". Kaže da je svako malo duže vreme provedeno u njenoj blizini potencijalno smrtonosno.

ISTOPISMO SE! Nećete verovati kolika je temperatura izmerena na Aljasci! Oboren rekord iz 1969. godine

- Postoji vrlo dobar razlog zašto se "Kandža" čuva u vrlo skrovitom delu šume, daleko od bilo koga i bilo čega. Što se tiče turista? Ne preporučujem vam posetu. U Černobilju ima mnogo manje opasnih stvari - zaključio je.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi