Planina Šuma Jesen
Shutterstock
Serija Černobilj

Screenshoot Youtube

Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

 

* Černobiljska katastrofa dogodila se 26. aprila 1986. godine

* Kontaminacija tla, vode i vazduha je bila devet puta veća od eksplozije atomske bombe u Hirošimi

* Od posledica radijacije sve ukupno preminulo je prema neslužbenim podacima između 200.000 i 400.000 ljudi

Turisti hrle u Černobilj ne bi li svojim očima videli mesto gde se dogodila jedna od najvećih tragedija u istoriji sveta, ali malo njih će uspeti da vidi nešto najopasnije što Zabranjena zona krije - "Kandžu".

Černobilj

printskrin

Černobilj, Foto: printskrin

Reč je o delu krana koji je korišćen nedeljama nakon černobiljske katastrofe 1986. godine kako bi se očistio radioaktivni grafit i materijal koji je eksplodirao u reaktoru četiri i odleteo na susedne krovove elektrane. Kad više nije bila potrebna, "Kandža" je skinuta s dizalice i bačena duboko u šumu s namerom da je više niko nikad ne pronađe.

Serija Černobilj

Screenshoot Youtube

Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

Ipak, kako to obično biva, neki su ipak uspeli da je pronađu. Australijski arheolog Robert Maksvel "Kandžu" je pronašao tokom jednog od svojih izleta u Zabranjenu zonu 2010./2011. godine. Zbog prirode svog posla, imao je mogućnost da poseti mesta u Zoni koja turisti ne mogu videti pa su tako on i vodič uspeli da pronađu i "Kandžu".

- Danas u Zoni postoji mnogo stvari koje bi vas mogle ubiti kroz neko razdoblje ako ih dodirnete, a "Kandža" je definitivno najopasnija od svega jer nije ograđena ili nedostupna poput drugih opasnih stvari tamo. Zapravo samo sedi u šumi. Može biti smrtonosna - objasnio je za News.com.au.

Pročitajte još:

On je želeo da ukaže koliko je "Kandža" radioaktivna pa je gurnuo ruku u nju kako bi izmerio brojeve Geigerovim brojačem.

- Vodič je vikao da je ne dodirujem - prisetio se i dodao da je i sam bio veoma zabrinut.

- Imao sam osećaj kao da se susrećem s mitskim bićem - rekao je i dodao da je brojač počeo da luduje. 

Kandža

Printscreen/Youtube

Kandža, Foto: Printscreen/Youtube

Čitavo vreme je pokušavao da se zaštiti, ali ruka mu je kratko bila izložena radijaciji "Kandže". Kaže da je svako malo duže vreme provedeno u njenoj blizini potencijalno smrtonosno.

- Postoji vrlo dobar razlog zašto se "Kandža" čuva u vrlo skrovitom delu šume, daleko od bilo koga i bilo čega. Što se tiče turista? Ne preporučujem vam posetu. U Černobilju ima mnogo manje opasnih stvari - zaključio je.