Italija, korona
Tanjug/AP/Luca Bruno
Italija, korona

Tanjug/AP/Luca Bruno

Italija, korona, Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Lekari širom sveta prestrašeni su zbog nedostatka respiratora potrebnih za lečenje pacijenata sa COVID-19, jer je mnogo ljudi primljeno u bolnicu.

Italijanski inženjeri pretvaraju ronilačke maske u respiratore kako bi bolnicama pomogli u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pokretanje italijanskog 3D štampača Isinova je već pomoglo da se naprave bolnički ventili.

Italija

Printscreen youtube

Italija, Foto: Printscreen youtube

Ali sada je firma započela izradu 3D štampanog adaptera koji je u stanju da pretvori masku za ronjenje u funkcionalnu C-PAP masku za terapiju kiseonikom, što je od presudne važnosti za pomoć osobama sa teškim slučajevima COVID-19.

Dolazi nakon što se broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Italiji popeo na 6.077 sa 63.927 potvrđenih slučajeva. Prema izveštajima, lekarima u Italiji rečeno je da štede ventilatore za mlađe od 60 godina zbog velikog nedostatka.

Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Glavni lekar bolnice Đardone Valtrompija Renato Favero osmislio je ideju sa maskom za ronjenje i kontaktirao tim iz Isinove, navodi se u postu na blogu. Tim je potom kontaktirao sportski lanac Dekatlon kako bi utvrdio da li bi mogli da koriste maske za ronjenje u projektu i da je su voljni da sarađuju.

- Doktor Favero je sa nama podelio ideju da otkloni mogući nedostatak bolničkih C-PAP maski za podintenzivnu terapiju, što se pojavljuje kao konkretan problem vezan za širenje Covid-19 - piše u postu.

Ronioci, ronilac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- To je konstrukcija maske za ventilaciju u nuždi, ostvarena prilagođavanjem maske za ronjenje već dostupne na tržištu.

3D štampan prototip testiran je na bolničkom osoblju i „dokazano je da ispravno deluje“ pre nego što je prvi put uspešno korišćen na pacijentu.

Kompanija je napravila 100 respiratora, a generalni direktor Kristijan Frakasi ih je lično dostavio u lokalnu bolnicu. Međutim, izumitelji kažu da bi njihov novi pronalazak trebalo koristiti samo u hitnim situacijama.