"KOLENA SU POČELA DA MI KLECAJU" Isusov grob otvoren prvi put posle dva veka, evo šta su videli (VIDEO)

Naučnici su, prvi put u poslednja dva veka, otvorili mesto za koje hrišćani veruju da se nalazi grob Isusa Hrista u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu.

Otvaranje Isusovog groba
Otvaranje Isusovog groba, Foto: screenshoot/Youtube

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, već nekoliko decenija od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i uticaj hiljade hodočasnika i turista.

Prošle su četiri godine otkad su konzervatori prvi put u više od dva veka otvorili Isusov grob.

Delu istorijskih radova svedočio je fotograf agencije AFP i snimio fotografije mesta na kom se po verovanju nalazi stena ispod koje je je položeno Isusovo telo 33. godine. Mramorna ploča koja prekriva grob bila je pomerena na tri dana zbog obnove i arheološke analize.

To je bilo prvi put da je mramorna ploča pomerena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni zadnji radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuilio Egojan iz Jermenske Crkve, jedne od konfesija koja upravlja bazilikom.

Isusova slika može se videti u uskom delu prostora ispod pomerene ploče. Pronađeni su i neki materijali koji su analizirani. Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a celi proces za potrebe dokumentarnog filma snima Nacionalna Geografija.

"Otvaranje groba omogućiće stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hršćanstva", objavila je tada ta medijska kuća. "Moram priznati da su mi klecala kolena", rekao je Fred Hibert, stalni arheolog Nacionalne Geografije.

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mestu gde je, po hršćanskoj tradiciji, bila pećina u koju je položeno Isusovo telo, biće tokom obnove rastavljena i ponovo sastavljena. Samo su izuzetno slabi ili slomljeni delovi bili zamenjeni, a mramorne ploče su očišćene i konzervisane, a struktura koja ih podupire učvršćena. Radove su finansirale tri glavne hršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci i jermenski hršćani).

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi