Toma Zdravković
arhiva/nepoznat autor
Toma Zdravković

arhiva/nepoznat autor

Toma Zdravković, Foto: arhiva/nepoznat autor

Poslednjih dana među ljubiteljima muzike i filma, aktuelna tema je snimanje filma "Toma" o legendarnom pevaču, pa se svakodnevno mogu pročitati i čuti razne priče o Tomi Zdravkoviću. Reporter Alo.rs slučajno je čuo jednu vrlo zanimljivu pričicu o čuvenom "pesniku tuge", koja pritom nikada nije objavljena u medijima.

Naime, izvesna gospođa K. iz jednog banatskog grada, koja tokom jeseni i zime živi u centru Beograda, svojevremeno je bila u emotivnoj vezi sa čuvenim pevačem. Ispričala je kako je Toma Zdravković, dok ju je nakon šetnje pratio kući, svako veče na ulici bacao kovane novčiće.

-Upitala sam ga: "Tomo, zašto bacaš pare?", a on mi je rekao: "Sutra deca idu u školu, pa neka se raduju". Uzgred je kazao da novac ne voli jer ga u mladosti nije imao pošto je bio siromašan. To je bilo tako dirljivo čuti. Bio je vrlo nežan i blažen, ali naše zabavljanje se završilo šetnjava, držanjem za ruke i poljupcima, nije bilo više ničega, ali ne žalim, priseća se gospođa K. Ona je insistirala da ostane anonimna, iako su je zet, ćerka i unuke nagovarali da ne skriva svoj identitet.

-Toma odavno nije živ, a ja ne bih da se pojavljujem sa tom pričom u medijima, rekla je K.

Saga

Nakon više od godinu dana priprema na scenariju, ovog vikenda počelo je snimanje filma o najvećem boemu među pevačima narodne muzike – Tomi Zdravkoviću. Scenario su napisali Nikola Pejaković i Dragan Bjelogrlić, a producenti su Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić, dok će režiju raditi Zoran Lisinac.

Glavna uloga je pripala glumcu Milanu Mariću, a uloga Silvane Armenulić – Tamari Dragičević. U ostalim ulogama videćemo i Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića, Mirjanu Karanović, Slobodana Bodu Ninkovića, Marka Janketića, Ivana Zekića i mnoge druge.

„Tomu Zdravkovića su zvali „pesnik tuge“. Pevao je iz duše, i za dušu.“ izjavio je producent Dragan Bjelogrlić uoči početka snimanja, te da će u ovom filmu posebna pažnja biti posvećena muzici. Željko Joksimović je naglasio da „najezda novih trendova, brzina života, prečesta otuđenja ljudi proizvode svakodnevicu koje se niko kroz koju godinu neće ni sećati“. On je istakao da ovaj film govori i o tome čega ćemo se sećati u životu. Film „Toma” predstavlja biografsku sagu, koja će biti i priča o vremenu koje su obeležili mnogi umetnici i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića kao i mnogi drugi.

Pročitajte: